19-06-2021

Ulovljeno mladunče ajkule kod Petrovca

Luka Medigović iz Petrovca ulovio je ajkulu tešku 20kg.

Ulovljeno mladunče ajkule kod Petrovca | Radio Televizija Budva

Foto: privatna arhiva

Još mlada mako ajkula ulovljena u blizini Petrovca štapom iz barke.

Ime „mako“ je dobila po riječi iz Maori jezika u značenju ajkulin zub, tj. ajkula. Radi se o dosta velikoj vrsti, koja u prosjeku naraste oko tri metra dužine. Najveća ikad ulovljena je imala preko 600 kg težine. Naseljava sva svjetska mora i okeane (osim hladnih voda sjevera i juga). Radi se o jednoj od najbržih riba u moru, pliva čak do 100 km/h. Ta brzina je posljedica evolucije, jer se hrani tunama i sabljarkama. Kada je zakačena na udicu, umije da skoči van vode i više metara u vis, što je čini jednim od najtraktivnijih ulova sportkih ribolovaca. Kada se uz to zna da, za kategoriju morskih pasa, ima dosta ukusno meso, jasno je zašto je na listi „ranjivih vrsta“.

Prati je zao glas da napada ljude, ali to radi samo kad joj se čini da je direktno ugrožena, ili kad ronioci nose ribu oko struka. Od 1982. godine do sada zabilježena su 42 napada mako ajkule na čovjeka, od kojih su tri bila fatalna.

Na kraju, od svih morskih pasa, ima najveći mozak u odnosu na zapreminu tijela, pa je naučnici posebno proučavaju zbog njene inteligencije.