03-09-2014

UN: Svijetu predstoje velike poplave, oluje i suše

Ujedinjene nacije upozoravaju da bi Zemlja za 40 godina mogla da se suoči sa iznenadnim poplavama, olujama i vrelim talasima i, u okviru kampanje uoči predstojećeg samita o klimi, snimile su "izmišljene, ali realistične" vremenske prognoze iz 2050. godine.

UN: Svijetu predstoje velike poplave, oluje i suše | Radio Televizija Budva

Svjetska meteorološka organizacija UN pozvala je poznate prezentere vremenskih prognoza širom svijeta kako bi upozorenje bilo što vjerodostojnije, prenosi londonski "Gardijan".

"Majami je pod vodom", kaže jedan američki prezenter u prvom izdanju "vremenske prognoze iz budućnosti".

Prezenter iz Zambije upozorava sugrađane na vreli talas, dok njegov kolega u SAD kaže: "Neviđena suša u Arizoni odnijela je još jedan život."

Njihov bugarski kolega saopštava da je temperatura dostigla 50 stepeni, čime je potučen rekord od 45 stepeni iz 1916. godine.

Generalni sekretar UN Ban Kimu je, u saopštenju izdatom uoči samita o klimi 23. septembra u Njujorku, pozvao svjetske lidere da se obavežu da će se boriti protiv klimatskih promena i globalnog zagrijavanja.

"Klimatske promjene svugdje utiču na vremenske prilike. Vrijeme postaje sve ekstremnije i poništava dosad uspostavljene obrasce. To znači više prirodnih katastrofa i više neizvesnosti", rekao je Ban.

Samit je zamišljen kao korak napred ka postizanju sporazuma između skoro 200 zemalja da do kraja 2015. godine bude usporeno globalno zagrijavanje.

U prošlogodišnjem izvještaju, UN su zaključile su za klimatske promjene 95 odsto odgovorne ljudske aktivnosti, koje su glavni uzrok zagrijavanja od 1950. godine.