12-05-2015

UnderhillFest poziva na konkurs za dokumentarnu fotografiju

Konkurs za ostvarenja koja će biti predstavljena na izložbi "Dokumentarna fotografija u Crnoj Gori" u okviru 6. UnderhillFesta - Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma, otvoren je do 27. maja, saopštili su organizatori ove manifestacije.

UnderhillFest poziva na konkurs za dokumentarnu fotografiju | Radio Televizija Budva

Na konkurs mogu prijaviti fotografije sve osobe starije od 18 godina sa prebivalištem u Crnoj Gori, slanjem radova na e-mail adresu: photo.underhillfest@gmail.com. Selektor je mr Lazar Pejović, a odabrane fotografije biće predstavljene 3. juna u Umjetničkom paviljonu, dan prije zvaničnog početka 6. UnderhillFesta.

Prema propozicijama, samo potpuno popunjena prijava biće prihvaćena. Prijavljuju se fotografski projekti odnosno serije od minimum četiri fotografije. Moguće je prijaviti više zasebnih projekata, a vrijeme nastanka fotografija nije ograničeno.

Za potrebe prijave šalju se fotografije manjih dimenzija, 1.000 px po dužoj stranici, 72 dpi u .jpg formatu. Velike rezolucije će biti tražene naknadno od autora čije fotografije budu odabrane za izlaganje, i one će imati 300 dpi i dužu stranicu oko 60 cm. Fotografije je potrebno imenovati na slijedeći način: ime-prezime-rednibroj.jpg. Redni broj podrazumijeva redosljed čitanja fotografija u seriji i redosljed izlaganja. Obrada fotografija u post-produkcijskoj fazi ograničena je stavkom 6 foto-novinarskog etičkog kodeksa, kako ga navodi NPPA (National Press Photographers Association) koji možete naći na linku: https://nppa.org/code_of_ethics. Fotografije poslate na konkurs ne smiju biti obilježeni vodenim žigovima, potpisima, oznakama ili drugim identifikacijskim obilježjima autora, u suprotnom će biti diskvalifikovane.

Sva autorska prava za poslate fotografije ostaju u vlasništvu autora fotografija. Organizatori se obvezuju da će sve fotografije potpisati imenima i prezimenima autora prilikom korištenja na izložbenim postavkama i u reklamne svrhe u svim digitalnim, printanim i elektronskim medijima.

Inače, ovogodišnji UnderhillFest biće otvoren 4. juna projekcijom dokumentarca o Arsenu Dediću, "Moj zanat" reditelja Mladena Matičevića i trajaće do 12. juna.