31-03-2021

Upis u prvi razred od sjutra i u Budvi

Za buduće budvanske osnovce, kao i djecu u cijeloj Crnoj Gori, upis u prvi razred i ove godine biće organizovan elektronskim putem na sajtu www.upisi.edu.me. Procedura je takva da roditelji na pomenutoj platformi najprije otvaraju naloge, a nakon toga slijede prijave za testiranje koje će se odvijati na licu mjesta. Predstavnici tri osnovne škole na području Budve za naš portal saopštili su detalje o predstojećem upisu.

Upis u prvi razred od sjutra i u Budvi | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva/D.B.

Zamjenica direktorice OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša", Amina Hasanbegović kazala je da će sa testiranjem početi od 5. aprila.

"Svaki učenik ima svoj termin od pola sata, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Uglavnom se završava za mjesec dana, ali djeca se upisuju maltene do samog početka naredne školske godine", istakla je ona i dodala da su za sljedeću školsku godinu planirali šest do sedam odjeljenja prvaka.

Direktor petrovačke OŠ "Mirko Srzentić", Miodrag Šćepanović naglasio je da će u toj školi termini za testiranje biti 12, 13 i 14. april.

"Pošto nemamo pedagoga, angažujemo pedagogicu iz Sutomora. Formirane su grupe od po sedmoro djece. Još se ne zna tačan broj prvaka, ali trebalo bi da se upiše preko dvadeset đaka. Tako je dogovoreno. Pedagogica će raditi ujutru u školi "Kekec", a poslije toga kod nas", rekao je on za portal RTV Budva.

Kako je istakao, smatra da će sljedeće školske godine biti formirano jedno odjeljenje prvaka, dodajući da je rok za upis u toj ustanovi fleksibilan.

"Zbog toga što smo manja škola, mi tolerišemo čak do 1. septembra. Upis je u toku aprila, ali nećemo nikoga odbiti. Do kraja ove nastavne godine neće biti nikakvih problema", kazao je Šćepanović.

Kada je u pitanju Druga osnovna škola, testiranja će biti organizovana u periodu od 26. aprila do 25. maja.

"Posljednjih sedam godina smo upisivali između 170 i 180 učenika, koje smo raspoređivali u šest odjeljenja, a prethodne dvije godine smo imali sedam. U maju 2015. godine smo imali čak 200 predškolaca prijavljenih za testiranje, doduše izvjestan broj roditelja je tada podnio zahtjev za odlaganje upis, tako da je ipak upisano manje prvaka u odnosu na ukupan broj prijava. Novina je da roditelji djece kojoj bude odložen upis više ne moraju donose potvrdu za upis u vrtić budući da je procedura olakšana i sve se odvija elektronskim putem", saopštila je pishološkinja Druge osnovne škole, Sonja Radović.

Ona je apelovala na roditelje da se prijave tokom aprila, a takođe je kazala da im se jave i svi oni koji imaju teškoće.

"Poželjno je da se prijave u toku aprila da bi se testiranje završilo u roku. U praksi se dešava da nama roditelj dođe u avgustu, a mi smo u obavezi da izvršimo upis. Molimo roditelje da sve urade u zakonskom roku", kazala je Radović.

Kako su pojasnili iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, u skladu sa odredbama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, u školu se upisuju djeca koja će u kalendarskoj godini u kojoj počinju da pohađaju školu navršiti šest godina života. Istim Zakonom propisano je da se prijava za upis djece obavi u aprilu.

U Crnoj Gori elektronski upis je prvi put uveden prošle godine.


M.S.