04-04-2019

Uprkos cijeni od 3.500 eura po metru kvadratnom, stanova u strogom centru Budve sve je manje

Interesovanje za kupovinu manjih stanova je sve izraženije, prema mišljenju poznavaoca kretanja nekretnina na tržištu, a za veći broj kupaca to je i sigurna investicija. U Budvi, koja je i ovog proljeća veliko gradilište, na tržištu nekretnina se smjenjuju prodavci, Turci su pored Rusa sve prisutniji, a cijene u skladu sa povećanom gradnjom i interesovanjem za kupovinu ponovo rastu.

Uprkos cijeni od 3.500 eura po metru kvadratnom, stanova u strogom centru Budve sve je manje | Radio Televizija Budva

Budva je ponovo veliko gradilište, nakon najezde ruskih investitora, koji su ulagali u ovaj vid sigurne zarade, sada su za kupovinu, a i gradnju zainteresovani kupci sa tržišta Turske.

"Najviše interesovanja ove zime smo imali od velikih turskih investitora. Imamo puno placeva, imamo i lude koji hoće da daju placeve u procentima. Znamo da je dosta Turaka i ušlo u tu proceduru, ali zvanično turski investitori grade samo jednu ili dvije zgarde u Budvi", rekao je Nenad Ranković iz agencije za nekretnine.

Uporedo sa povećanjem gradnji, i cijene nekretnina su porasle.

"Kvadrat novogradnje se ne može naći ispod 1.600 eura, ovo je cijena u izgradnji, međutim cijena će po završetku porasti na 1.700-1.800 eura po kvadratu, dok je cijena za staru gradnju od 1.100 eura pa na dalje, u zavisnosti od toga koje je naselje u pitanju i da li je u pitanju prizemlje ili stan na nekom od spratova", kazao je Ranković.

Za manje garsonjere i stanove kojih je malo na tržištu vlada veliko interesovanje.

"Garsonjera, bilo u izgradnji, starogradnji ili novogradnji, do 40.000 eura, bukvalno nema. One su najtraženije, i sa garsonjerama sa svim papirima i dokumentima, konkretno naša agenicja je u deficitu", naveo je Rankovič.

U ekskluzivnoj zoni po pravilu i cijene su ekskluzivne.

"Ekskluzivna zona je jako tražena, međutim niko ne želi da plati, 3.500 eura kvadrat, koliko god je ta zona atraktivna i koliko god je upita za nju, ljudi se ipak teško odlučuju na kupovinu u toj zoni. Ukoliko se desi izuzetak prodaje po nižoj cijeni tu su reakcije brze i to odmah prolazi, međutim u skorijoj budućnosti ko se odluči za tu lokaciju moraće da plati cijenu od 3.500 eura pa i 4.000 eura kvadrat, jer stanova u strogom centru Budve više neće biti, a naročito ne po toj cijeni. Cijene će ubuduće ići samo gore", rekao je Ranković.

I placevi su izuzetno traženi.

"Placevi se traže, na dobrim lokacijama plac košta i 1.000 eura po metru kvadratnom. To važi za bolje i poželjnije lokacije, dok se u Lazima, Ivanovićima i ostalim lokacijama udaljenim od grada placevi mogu naći i za 250 do 300 eura po metru kvadratnom (manji placevi) veći placevi su obično posjed ozbiljnijih investitiora koji traže kompenzaciju", zaključuje Ranković.

Za razliku od državljana Turske koji razvijaju prodaju nekretnina na domaćem tržištu, Rusi se već poodavno u Budvi bave tim biznisom.