03-02-2020

URA i CRNOGORSKA: Sjednicu sa ovakvim dnevnim redom smatramo dijelom izborne kampanje

Povodom zakazivanja 30. sjednice lokanog parlametna po hitnom postupku za danas u 10h, odbornici URE i Crnogorske održali su konferenciju za štampu.



"Budva je jedna od najbogatijih opština, a u protekloj godini nije uspostavljen sistem po kojem bi Skupština opštine kao zakonodavni organ čestim zasijedanjima odlučila o svim važnim pitanjima koja se tiču života građana i građanki Budve. Bilo je malo sjednica, na kojima je dnevni red često sadržao mnoge izbore imenovanja, a od nas odbornika se očekuje da pratimo rad uprave i da odlučujemo o utršku budžeta od 40 miliona. Sam budžet je predložen i donešen bez konsultacije sa koalicionim partnerima, od kojih se očekivalo učešće na javnim raspravama, a gotovo svi amandmanski prijedlozi su odbijeni", saopšteno je na konferenciji.

Kako su kazali, u ovom trenutku mnoge ključne odluke vezane za funkiconisanje lolaklne samouprave još uvijek se čekaju.

"Strategija razvoja opštine i drugi starteški dokumenti, finansisjeki planovi za javna preduzeća i ustanove nijesu usvojeni ni za prošlu godinu, a treba donijeti ovogodišnje. Gazdovanje postrojenjem Vještica nije u dovoljnoj mjeri bilo u fokusu rada gradske uprave, a upozorenja koalicionih partenra nijesu razmatrana. U susret izborima se dešava masovno zapošljavanje, vrlo često sa sumnjivim diplomama novozaposlenih, koje će svakako morati doći na provjeru" kazali su.

Svi ovi nagomilani problemi grada kako su naveli, prvorazredna su briga svakog odbornika, a ne ekspresno zakazana vanredna sjednica povodom zakona na čije donošenje ili povlačenje jedna lokalna samouprava ne može imati nikakav uticaj.

"Vanrednu sjednicu sa ovakvim Dnevnim redom smatramo dijelom izborne kampanje kojom se dodatno potpiruju podjele i stvaraju tenzije u teškom trenutku za razvoj savremenog crnogroskog društva te smataramo da nam nije potrebno da učestvujemo u raspravi" navodi se u zajedničkom saopštenju", zaključili su na današnjoj konferenciji.

Božena Jelušić je u zajedničko ime najavila da će u nastavku 29. sjednice odbornici URE I CRNOGORSKE biti prisutni jer namjeravaju da razmatraju o ključnim temama za grad.