30-06-2016

URA: Inspekcija mora reagovati, Stari grad Budva postaje prljava kafanska terasa

URA: Inspekcija mora reagovati, Stari grad Budva postaje prljava kafanska terasa | Radio Televizija Budva

"Opštinski odbor URA Budva podržava zahtjev stanovnika budvanskog Starog grada da nadležne inspekcije (sanitarna, turistička, ekološka) izvrše pregled terasa i šankova ispred i u Starom gradu, te da utvrde da li se poštuje član 73 Pravilnika o vrstama, minimalno-tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata. Taj član Pravilnika predviđa da se broj WC kabina, pisoara i umivaonika u toaletima ugostiteljskog objekta, obezbjeđuje srazmjerno kapacitetu objekta izraženog brojem sjedećih mjesta.

Svako ko je imao prilike da u noćnim časovima posjeti prostore oko Starog grada i u njemu, lako će shvatiti o čemu se radi jer ulazi u porodične kuće, pa i vjerske objekte, i dalje služe turistima i posjetiocima kao zamjena za WC. Ova činjenica je nesumnjivo prouzrokovana odlukom gradskih vlasti da ponovo dozvole postavljanje brojnih terasa i šankova u i oko Starog grada, a da čak ni ne pokušaju da naprave neka razumna ograničenja koja sam prostor i uslovi nameću.

Stanovnici Starog grada, koji se sve vrijeme pogrešno određuje kao ekskluzivna zona grada, godinama trpe nesnosne uslove života i masovno kršenje svojih ljudskih prava, što polako degradira urbani život, ambijentalna svojstva, kulturno nasljeđe i samo postojanje Starog grada kao naseljenog mjesta.

Niko od stanovnika Starog grada nije protiv pružanja turističkih usluga i stavljanja ovog vrijednog resursa u svrhe turističke privrede, tim prije što je budvanski turizam upravo tu i rođen. Činjenica je, međutim, da su šankovi i terase predimenzionirani i da su konačno „pojeli” sve javne površine. Grad je pretvoren u veliku i nehigijensku kafansku terasu noću i prljavo spremište kojekakvog mobilijara danju.

Stara istina da se neka sredina najbolje upoznaje ako se posjete biblioteka, groblje i javni toaleti, u Budvi bi dobila tužnu potvrdu. Pozivamo nadležne da se, ukoliko se utvrdi da kriterijumi iz Člana 73 navedenog Pravilnika nijesu ispunjeni, pozovu na odgovornost stručna lica koja su odredila lokacije i kapacitete šankova i terasa, zbog toga što su u prvom redu oni morali znati za postojanje navedenog Pravilnika i obavezu poštovanja njegovih odredbi.

Očekujemo brzi izlazak inspekcije na teren i preduzimanje odgovarajućih mjera zaštite stanovnika Starog grada od neprimjerene zloupotrebe javnih površina, neshvatljive za civilizovana društva i pravne države", navodi se u saopštenju koje potpisuje Radosav Tomović, predsjednik odbora Građanskog pokreta URA u Budvi.