09-08-2016

URA: Trebalo je da se potpredsjednica Vlade prvo susretne sa građanima

OO GP URA se obratio javnosti u znak protesta što potpredsjednica Vlade Azra Jasavić nije upriličila susret sa građanima, civilnim društvom i predstavnicima političkih partija, a vezano za način upravljanja razvojem i planovima za grad i posebno luku.

URA: Trebalo je da se potpredsjednica Vlade prvo susretne sa građanima | Radio Televizija Budva

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Potpredsjednica Vlade Crne Gore je posjetila Budvu osmog avgusta ove godine, susrevši se sa rukovodstvom grada, časnim sestrama iz Doma starih u Petrovcu i predstavnicima investitora Statis i Doguš grupe. Kako bi se u narodu reklo, potpredsjednica je, „pucala sačmarom“, opredijelivši se da „pogodi“ dva cilja: one na margini mogućeg uticaja i one koji, sudeći prema dosadašnjim praksama, nastoje da preuzmu grad isključivo u interesu vlastitog profita.

Naravno, samo naivne može prevariti onaj prvi, otužni populistički gest, sličan „degustaciji“ hrane u javnoj kuhinji u Podgorici. Da je drugačije, potpredsjednica bi svakako nastojala da se prvo sastane sa građanima Budve, koji već mjesecima, na razne demokratske načine, demonstriraju nezadovoljstvo načinom planiranja i razvoja grada, a osobito luke. Gospođa Jasavić, kao potpredsjednica, morala da ipak zna za Deklaraciju o budvanskoj luci u kojoj su konsenzus o nepristajanju na ovakvo gazdovanje lukom i gradom iskazali gotovo svi predstavnici civilnog društva i političkih partija. Međutim, taj razgovor svakako ne bi bio ugodan kao onaj sa samarićanski posvećenim časnim sestrama, a posebno ne tako ugodan kao onaj sa zainteresovanim investitorima.

Razgovor sa građanima bi mogao donijeti niz neprijatnosti i oni svakako ne bi bili spremni za kurtoaznu razmjenu ovještalih fraza o demokratskom i ekonomskom napretku i o tome da je „Budvi potrebna moderna marina“. No, u tome potpredsednica Jasavić nije ni prva ni jedina. Zanimljivo je da se nakon nečuvenog skandala, koji je na desetine građana ovog grada doveo na prag zatvora, niko iz Vlade nikada nije obratio građanima niti ih pitao na koji način su im poremećeni život u gradu i privređivanje, a svi su sa padina podno Brajića lako mogli vidjeti kako se korupcija i kriminal razlivaju i preplavljuje budvansku školjku.

Zato izjavu potpredsjednice da se, navodno, kriminal i korupcija ne isplate, odbijamo sa indignacijom kao ciničnu i nedopustivo populističku. Da je drugačije, gospođa Jasvić bi našla snage i demokratskog potencijala da se sretne sa građanima, predstavnicima civilnog društva i predstavnicima političkih partija. Ovako, ostala je na tragu jedne od najvećih sramota koju su građani Budve doživjeli od strane partije kojoj pripada, a tiče se aminovanja i glasanja za gradnju u Miločerskom parku.

Na kraju, gospođa Jasavić bi morala znati da su apsolutnom većinom glasova odbornici u SO Budva u julu izglasali Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka. To je svakako učinjeno prekasno i upravo zbog toga i ovom prilikom iskazujemo revolt zbog ciničnih izjava da sve treba da se radi transparentno i da treba zaštititi grad.

I na kraju, postavljamo pitanje potpredsjednici Jasavić: od koga je očekivala da joj kaže šta je za grad dobro, od investitora ili od časnih sestara?".