05-10-2022

Uskoro besplatne edukativno-razvojne radionice za djecu u gradskoj Biblioteci

JU Narodna biblioteka Budva će u partnerstvu sa obrazovnim razvojnim centrom “Ineska” realizovati besplatne edukativno-razvojne radionice za djecu u interesu djece građana Budve, pogotovo socijalno osjetljivijih grupa tj. pojedinaca, saopšteno je iz ove javne ustanove.


Ilustracija, Foto: Unsplash

Kako su najavili iz Biblioteke, projekat bi obuhvatio dvije različite uzrasne grupe, sa dva različita plana rada kroz radionice:„Ja u carstvu knjiga“ i „Mala knjiga“.

Oni su pojasnili i to na koji način će radionice biti koncipirane.

"Radionica za predškolce „Mala knjiga“, za djecu uzrasta od 5 do 7 godina, odvijaće se subotom od 11 do 13 časova u čitaoničkom prostoru Biblioteke a vodiće je diplomirani nastavnik predškolskog vaspitanja Ivona Perović. Budući da je akcenat na individualnom radu, optimalno je da i grupi bude do 12 djece. Razvojno-obrazovne radionice namjenje su djeci predškolskog uzrasta za nesmetan i lakši prelazak iz vrtića u osnovnu školu. Spremnost djeteta za polazak u školu uključuje različite vještine potrebne za uspješno savladavanje školskog gradiva, a posebno su važne: INTELEKTUALNA, SOCIJALNA i EMOCIONALNA spremnost djeteta.
Radionica „Ja u carstvu knjiga“, za djecu uzrasta od 8 do 10 godina, biće realizovana takođe subotom u čitaonici Biblioteke u terminu od 9 do 11 časova i biće formirana grupa od 12 polaznika. Radionicu će voditi mr pedagoških nauka Slađana Šćekić. Radionice za ovaj uzrast su koncipirane da se dijeci približi čarolija knjiga i značaj čitanja", naveli su u saopštenju.

Iz Biblioteke su naglasili da je za malu djecu, kao i za djecu mlađeg školskog uzrasta, čitanje naglas jedna od najboljih aktivnosti za stimulaciju i razvoj jezičkih i kognitivnih vještina.

Pažnja koja se posvećuje djetetu dok mu se čita, kako su pojasnili, podstiče ga da ovu aktivnost asocira sa pozitivnim emocijama, i na taj način razvije ljubav prema knjigama i čitanju kao i ojača odnos sa osobama koje im čitaju priče.

"Ove radinice obuhvataju stimulaciju djece na aktivno slušanje, fokusiraju se na razvoj pažnje, koncentraciju, memoriju, vježbanje i razvijanje govora, lijepog izražavanja, recitaciju, dikciju ali i na razvijanje mašte, bogaćenje rječnika, razmišljanje, razvoj, vizualizaciju i ilustraciju, kao i stimulisanje djece na stvaralaštvo. Prijave na brojeve telefona 067 282 298 i 069 283 557 mogu se izvršiti do petka, 7. oktobra do 17 časova, a odabir polaznika će vršiti voditelji radionica", zaključuje se u saopštenju.