05-06-2019

Uskoro javne punionice za električne automobile u Budvi

Nakon Podgorice, uskoro će i u našem gradu biti postavljene prve javne punionice za električne automobile.

Uskoro javne punionice za električne automobile u Budvi | Radio Televizija Budva

"Punionice će u Podgorici biti montirane na dvije lokacije u gradu: na raskrsnici ulica Njegoševe i Vučedolske u centru grada, te u garaži Parking servisa u Ulici arhitekte Milana Popovića, iza restorana Maša”, navodi se u saopštenju glavnog grada.

Postavljanje prvih električnih punionica dio je projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori koji realizuje Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji s Ministarstvom održivog razvoja i turzima, a uz finansijsku podršku Globanog fonda za životnu sredinu (GEF).

Punionice će, u okviru projekta, biti postavljene i na lokacijama u Budvi, Bijelom Polju, i Kolašinu, na Cetinju i Žabljaku, te u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, odnosno Vranjini.

“Korišćenje javnih punionica biće besplatno prvih godinu, nakon čega će pružaoci usluge pojedinačno odlučiti o daljim uslovima za punjenje električnih automobile”, ističu u saopštenju.

Punionice će biti samostojeće, s po dva punjača tipa 2: jedan minimalne snage 22 kilovata (kW), a drugi minimalne snage 11,01 kW, u skladu s međunarodnim standardima IEC 62196, IEC 61851 i EN 62196-2.

Nabavku aparata za punjenje finansira UNDP, dok su priprema lokacija, održavanje punionica i pružanje usluga punjenja obaveza lokalnih samouprava.