01-11-2018

Uskoro proširenje kapaciteta samostana "Sveti Vid" u Petrovcu

Projekat proširenja kapaciteta za smještaj starih i bolesnih u samostanu "Sveti Vid" u Petrovcu polako ulazi u završnu fazu realizacije. Očekuje se da bi gradnja novog stacionara trebala započeti tokom sledeće godine.

Uskoro proširenje kapaciteta samostana

Proširivanje kapaciteta "Sveti Vid" u Petrovcu u kojem bi bili smješteni pacijenti koji zahtjevaju posebnu brigu i njegu sve je izvjesnije. Ostalo je još nekoliko koraka do početka gradnje novog stacionora.

Prema riječima glavne sestre u samostanu "Sveti Vid", Drite Kajtazi, Opština Budva, ali i brojni donatori iz inostranstva, su dali značajan doprinos da se ova plemenita ideja relaizuje.



"Zahvaljujem se Bogu koji je pomogao da sve ide dobro i kako smo željeli. Među prvim donatorima je bila Opština Budva koja je donirala 100 hiljada eura. Oni su pomogli da sredimo svu neophodnu dokumentaciju. Tražili smo pomoć i od naših donatra iz Njemačke i Italije. Dogovoreno je da dođu u decembru, vide naš plan i da se dogovorimo", kazala je sestra Drita.

Crkvena organizacija iz Njemačke ima tim svojih stručnjaka koji će pružiti svu svoju neophodnu pomć, dodatna novčana sredstva i opremu kako bi se stvorili adekvatni uslovi za brigu o starim i bolesnim licima.

"Imamo donatore i iz Amerike od koji smo dobili 80 hiljda eura, što je nažalost premalo za tako veliku gradnju. Vjerujem da će pridodati ostatak", naglasila je sestra Drita.

Nova zgrada će imati kapacitete koji su dovoljni da u njima bude smješteno oko 35 pacijenata, starih i posebnih koji zahtjevaju cjelodnevnu brigu.

Sestra Drita kaže da skoro svakodnevno imaju zahtjeve za pomoć i brigu o starim osobama ali da nažalost nema mjesta za sve.

Trenutno je u samostanu "Sveti Vid" smješteno 13 osoba iz svih djelova države.