11-02-2020

Uz vodonik jeftinija proizvodnja

Korištenjem vodonika u industriji, termoelektranama, toplanama, pekarama, hemijskim čistionama i domaćinstvima mogu se ostvariti uštede od 50 odsto i drastično smanjiti emisija štetnih gasova, saopštio je direktor i vlasnik bečke kompanije Niroshi innovation green energy, Rodoljub Nikolić.



“Ta tehnologija bi Crnu Goru vodila ka karbonskoj neutralnosti i to je idealna prilika i uslov za smanjenje zagađenja vazduha, dok se uložena sredstva vraćaju za tri godine”, kazao je Nikolić Pobjedi.

On je dodao da se primjenom vodonika postiže ušteda fosilnih goriva od 50 odsto, tako da je proizvodnja upola jeftinija.

Nikolić je rekao da je došlo do epohalnih otkrića vezanih za korišćenje vodonika u industriji.

“Prilikom sagorijevanja dolazi do sjedinjavanja sa kiseonikom i tako se postiže velika toplotna energija”, objasnio je Nikolić.

On je naveo da je najviše proučavao primjenu vodonika kod sagorijevanja u kodovima koji se koriste u industriji, i to u termoelektranama, toplanama, industrijskim pekarama, hemijskim čistionama, kao i u kodovima za individualno grijanje koji koriste fosilna goriva ugalj, lož ulje, naftu, mazut, plin, pelet drva, a koja pri sagorijevanju emitujuštetne gasove za životnu sredinu.

Nikolić je rekao da se bavio naučnim mjerenjem vazduha po standardima EU i da je dobro upoznat sa emisijom i imisijom vazduha u Crnoj Gori.

“Sada sam posvećen liječenju zagađenog vazduha najsavremenijom tehnologijom. HHO sistem proizvodi vodonik i kiseonik gas procesom elektrolize vode”, objasnio je Nikolić.

On je dodao da ta tehnologija omogućava proizvodnju visoko energetskog goriva vodonika.

“Primjenom te tehnologije u kotlovima postiže se drastično smanjenje ugljen dioksida i sumpor dioksida do 30 odsto, azotnih oksida do 25 odsto, aPMlO i PM2,5 čestica za šest do osam puta”, saopštio je Nikolić.














Izvor: Mina