19-05-2014

Vajarska kolonija u turističkom naselju Slovenska plaža

U organizaciji Novinsko izdavačkog preduzeća ART-PRESS iz Budve i Hotelske grupe Budvanska rivijera, u utorak, 20. maja, u Turističkom naselju Slovenska plaža u Budvi, počeće sa radom Vajarska kolonija.

Vajarska kolonija u turističkom naselju Slovenska plaža | Radio Televizija Budva

U koloniji će narednih mjesec dana, stvarati svoje skulpture, poznati crnogorski akademski vajari Rajko Sušić i Marko Petrović-Njegoš iz Nikšića. Riječ je o izradi i postavljanju prostornih skulptura u kamenu i metalu većih dimenzija sa motivima Mediterana, koje će kada budu završene, trajno krasiti, predivne prostore poznatog Turističkog naselja Slovenska plaža u Budvi, kazao je, projekt menadžer ove kulturne i turističke manifestacije, novinar i publicista Ranko Pavićević iz Budve. On je izrazio radovanje, što će, zahaljujući razumijevaju i poštovanju umjetnosti od strane HG Budvanska rivijera, Budva na početku ovogodišnje turističke sezone, biti domaćin značajne kulturne manifestacije.

Rajko Sušić je diplomirao vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju, u klasi profesora Pavla Pejovića 1997. godine, gdje je i magistrirao. Dobitnik je nekoliko značajnih nagrada za skulpturu, a do sada je imao 27. samostalnih i zajedničkih izložbi u Crnoj Gori, Srbiji, Švajcarskoj i Norveškoj.

Marko Petrović-Njegoš je diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek vajarstvo u klasi profesora Predraga Milačića, a član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG) od 2010. godine. Dobitnik je nagrade za skulpturu, na 44-tom Hercegnovskom zimskom salonu 2011. godine.
Izlagao je na 19 samostalnih i grupnih izložbi skulptura, u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji.