20-04-2023

Vanjine rukotvorine: Svaki komad ima dušu

Vanja Uskoković Raković je grafički dizajner po struci, ali majka jedne predivne gospođice Klare koja je njen glavni pokretač i inspiracija za njene rukotvorine. Ono po čemu se Vanja ističe jeste njen hobi koji je vremenom pretvorila u posao.


Foto: IG/Boho.craft

Šta znači i kada je tačno Boho.craft nastao?

"Boho.craft je nastao prije dvije godine. S obzirom da sam po struci grafički dizajner i tim poslom se bavim više od 15 godina, došlo je do zasićenja i bila mi je potrebna promjena. Tako da sam hobi pretvorila u posao, ali posao u kom uživam i koji mi daje snagu i energiju. Boho.craft je moj punjač. U posao je uključena cijela porodica, svi imaju svoja zaduženja. Kćerka KLara je glavni asistent i kritičar", sa osmjehom je Vanja započela razgovor.




"Nikad ne radim dva ista dizajna"

Na pitanje kako je došla na tu ideju da izrađuje nakit, kutije, tašne, podmetače i ostale sitnice, Vanja je kazala sljedeće.

"Bila mi je potrebna promjena. Izrada nakita i tašni je nešto što radim cijeli život, ali uglavnom za svoje potrebe ili kao poklon bliskim osobama. Počelo je sa nakitom, pa sa tašnama, moram priznati, prilično bojažljivo, a onda sam se jednostavno prepustila. Posebno bih istakla da nikad ne radim dva ista dizajna, bilo da je u pitanju nakit ili tašne. Svaki komad je jedinstven i u tome je prava draž. Nema serijske proizvodnje, već je to uvijek nešto novo, nešto drugačije. Ja to volim da kažem da svaki komad ima dušu i mislim da je to nešto što kupci osjećaju", istakla je ona za portal RTV Budva.




Ističe da često dobije poruke kako njeni prozivodi zrače pozitivnom energijom.

"Često dobijem poruke kako moji proizvodi zrače pozitivnom energijom i to mi je najveći kompliment. Upravo je to ono što želim da prenesem. Sem nakita i tašni radim i podmetače. To je počelo sasvim slučajno, ali se vremenom razvijalo i sad već imamo ozbiljan broj motiva u ponudi. Ovjde je situacija malo drugačija, radimo iste motive, ali kako se svaki ručno oslikava, onda su opet unikati i svaki ima nešto svoje. Zanimljivo je da se često dešava da naši podmetači završe na zidu, kao ukras", kazala je ona.

Odakle dolazi inspiracija, obzirom da vidimo i motive Budve?

"Ideje samo naviru, inspiracija je svuda oko mene. Ono što posebno volim kod ovog posla je beskrajna igra oblika, mateerijala i boja. Volim da spajam nespojivo, da kombinujem, da se igram. Nikad nisam ušla u ovu priču da bih zaradila, nije mi to glavni motiv...i mislim da se to vidi. Ja moju radionicu doživljavam kao igraonicu, jednostavno pustim mašti na volju i prepustim se bojama i oblicima. Skoro sam na Instagramu pisala kako imam malo drugačiji pristup izradi proizvoda, a posebno se odnosi na nakit. Umjetnici ili rukotvorci obično smisle proizvod, pa kupe/naprave materijal i realizuju tu ideju. Kod mene je malo drugačije. Ja pristupam radu bez ideje, stavim ispred sebe sav materijal koji imam i prepustim se. Pustim materijal, oblike i boje da me vode i često se desi da finalni proizvod iznenadi i mene samu", zaključuje ona.





Ovdje možete pogledati link Vanjinog Instagram profila: Boho.cfart

A portal RTV Budva joj želi puno uspjeha u daljem radu i stvaranju!