17-07-2021

Večeras izložba Vidaka Radmilovića

JU "Muzeji i galerije Budve" organizuje izložbu „AnГеLz“ Vidaka Radmilovića koja će biti otvorena večeras u 20.30h u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“.



Kustos izložbe je Đordjije Bato Boljević, a izložbu će otvoriti Marija Ratković, teoretičarka umetnosti.

„Ciklus AnГеLz je istraživanje, ali pre svega pokušaj pronalaženja strategija da se u cikličnim ponavljanjima, kretanju napred-nazad i stilskim, nalik na govorne vežbe obesmisli prvo, susedno, intuitivno. Radmilovićevi i izraz i pogled vežbaju kako bi ostali sveži, začudni, neukotvljeni u poznato, blisko i uobičajeno. Produženim procesom promišljanja, pred nedorečenim, nedocrtanim, neuhvatljivim, neumitno se javlja nelagoda vakuma i suočavanja sa sopstvenim mislima. Upravo u toj nesigurnosti značenja i posledično neugodnosti procepa između prvog pogleda na ono znamo i neizvesnosti onoga što bi moglo biti AnГеLz, ogleda se dominacija heteropatrijarhalnog obrasca koji naše sagledavanje odvodi od apstraktnog, mislećeg, i goni ka nagonskom i intuitivnom.

Radmilovićev AnГеLz nastaje tek od napuštanja prve primisli, tek ovlaš skicirane asocijacije sa seksualnom konotacijom, rađa se kao biće u prostoru nejasnog i nepoznatog. AnГеLz prema tome
ne može da nastane u jednoj konačnoj tabli, već u beskrajnom nizu grafičkih istraživanja, ponavljajućih govornih vežbi, zbiru gestova i alteracija, pokušajima i omaškama da se na tri skale, tri dimenzije nađe tačna mera u kojoj pogled biva slobodan od zadatog, naučenog, blesak u kome vrlina nadvladava potrebu.

AnГеLz je Radmilovićev dijalog sa izvođenjem značenja, konceptom
performativnosti i procesnim karakterom umetnosti, u mediju koji je tradicionalno vezan za konačno, i prostorno i vremenski omeđeno delo, materijalno ukotvljenu, zaleđenu misao, gest i čin.
U nedostatnosti jednog anđela da pruži odgovor nalazi se AnГеLz – pokret, sinematografsko kretanje, isparčani dadaistički narativ, jezički i medijski kolaž jer izabrani tematski okvir nije moguće
obuhvatiti unutar konačne forme dela. Time, na paradoksalan način svaka pojedinačna propuštena prilika za razrešenje u započetoj seriji, gradi ciklus tabli koji iznova uči govor i već tim hrabrim pokušajem izlaska iz domena poznatog uspeva. Tek čitav ciklus AnГеLz uspeva da učini jasni(ji)m ono što je grafički gotovo nemoguće dosegnuti u jednom - označava prostor odsustva značenja kao liminalni prostor.

Jedino u tom kratkom prostoru slobode moguće je pojmiti da muški pogled nije datost, da postoji predjezičko, predistorijsko vreme u kome nismo bili označeni, omeđeni i fiksirani u svojim rodnim ulogama. I ne bez truda, rada na razgradnji kanona – kroz AnГеLz moguće je vratiti se korak unazad, kako bi se promislio svet u kome anđeli nemaju nužno ljudski oblik i ne podležu uobičajenim klasifikacijama roda i broja. U nemogućnosti da pruži jednu i definitivnu alternativu muškom pogledu na kome je izgrađena naša civilizacija, AnГеLz umetnost i preciznije crtež vraća(ju) na polje beskonačne potencijalnosti, mita o potrazi. Smisao i zadovoljstvo su u jeziku, a taj (novo)govor kojim se (novo)uspostavlja stvarnost nije ništa drugo do težnja ka udaljenim apsolutnim vrednostima, ka vrlini“, istakla je u tekstu kataloga  Marija Ratković.

Vidak Radmilović rođen je u Titogradu 1978. godine. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, a specijalističke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagao u Budvi, Perastu, Beogradu, Podgorici, Tivtu, Bijeljini, Šapcu, Svetom Stefanu i Kotoru. Živi u Beogradu. I
ponovo stvara.

Izložba će biti otvorena do 10. avgusta 2021. godine.