21-12-2022

Večeras „Međunarodni miting poezije“ u okviru Njegoševih večeri

U Organizaciji NVO Njegoševe večeri poezije i JU Narodna biblioteka Budve, večras će u zgradi Akademije znanja od 18 časova biti upriličen „Međunarodni miting poezije“.



Kako je saopšteno iz JU Narodna biblioteka, na ovom događaju
će učestvovati i šest pjesnika iz inostranstva, po dvoje iz Turske i Makedonije i po jedan pjesnik iz Rusije i Ukrajine: Hristo Petreski (Makedonija), Dimče Šipinkarovski (Makedonija), Dmitrij Burago (Ukrajina), Mesut Senol (Turska), Bedrije Filiz (Turska) i Sofija Ječina (Rusija). Pored njih, stihove će kazivati i domaći autori: Dragan Jovanović Danilov, Milica Lilić, Saša Radojčić, Miroslav Aleksić, Vera Horvat, Bećir Vuković, Sava Radulović, Milica Bakrač, Novica Đurić, Višnja Kosović, Stanka Rađenović Stanojević, Radmila Knežević, Milutin Mićović, Budimir Dubak, Olivera Doklestić, Tripko Draganić, Rodoljub Ćorić i Milan Stanišić.

"Godinama unazad manifestacija Međunarodne Njegoševe večeri poezije, po završetku u Crnoj Gori, bude predstavljena i u Narodnoj biblioteci Srbije. Tako će i ove godine, 23. decembra biti predstavljena u Beogradu, a dan kasnije će Novi Sad- evropska prestonica kulture organizovati veče u Matici srpskoj", navode u saopštenju.

Značaj ove Manifestacije za Crnu Goru je, kako dodaju, utoliko veći, ukoliko znamo koliko je Njegoš grandiozna ličnost.

"Narodna biblioteka Budve se ove godine uključila kao suorganizator, budući da je prošle godine ustanovljeno da se dan Njegoševog rođenja obilježava kao državni praznik, a da je Budva grad kandidat za evropsku prestonicu kulture – Budva – Boka evropska prestonica kulture 2028", istakli su.

Pokrovitelji jubilarnih 10. Međunarodnih Njeoševih večeri poezije su Opština Budva i Turistička organizacija Budve.