18-03-2016

Večeras otvaranje izložbe slika Rajke Kujundžijević

U Modernoj galeriji u petak, 18. marta biće otvorena izložba slika gospođe Rajke Kujundžijević. Izložbu pod nazivom „Priroda i ritam“ otvoriće u 19h profesor Rade Ratković. Na otvaranju će, takođe, govoriti profesorica Seka Slavković.

Večeras otvaranje izložbe slika Rajke Kujundžijević | Radio Televizija Budva

Rajka Kujundžijević rođena je 1950. godine u Kotoru. Od kada pamti sebe zna i za slikarstvo. Rajka je svoju prvu samostalnu izložbu imala 1982. godine u Hotelu „Merkur“ u Bečićima. Nakon toga, na inicijativu poznatog slikara Jovana Ivanovića, organizovana je u sklopu Kulturnog centra u Budvi njena druga samostalna izložba 1983. godine u hotelu „Mogren“. Iste godine, u „Grand hotelu“ na Cetinju organizovana je i treća samostalna izložba. Slijede izložbe u galeriji Kulturnog centra u Kotoru (1985) i izložba na Zlatiboru (1992), u hotelu „Narcis“. Jedna od značajnijih i zapaženijih izložbi organizovana je u Vrbasu u galeriji Kulturnog centra 1993. godine. Slijede izložbe u hotelu „Slovenska plaža“ i u hotelu „Mediteran“ u Bečićima.

Rajka Kujundžijević učila je i usavršavala se uz poznate majstore slikarstva. U „Studiju za dizajn“ pri budvanskom Kulturnom centru, uz Rajka Flisa, slikara-dizajnera, izradila je brojne plakate za JU „Grad Teatar“. Ilustrovala je i knjigu dr Sava Bojovića „Bračni život“. Pored pomenutih samostalnih izložbi, izlagala je i na brojnim grupnim izložbama. Takođe, našla se u trećem izdanju knjige „Čudesna moć žene“ autora Triva Zolaka, u kojoj se piše o životima izabranih žena Crne Gore. Rajka je šest godina vodila školu slikanja, u organizaciji privatnog kulturnog centra „Imago“ iz Budve. Njene slike su našle put do mnogih svjetskih adresa.



O izložbi u Modernoj galeriji, Rajka piše:

“…Priroda je moj pokretač i ona me uči neumitnom znanju i ljepoti, svom svojom snagom pokreće moju kreativnost te je, stoga, moj moto: ako učiniš jedan korak ka božanskom, ono će učiniti hiljadu koraka prema tebi. Zato snovi imaju analogiju, vrlo blisku i na javi. Nije slučajno da na ovoj izložbi povezujem dva ciklusa – prirodu i ritam. Sama po sebi priroda ima svoj ritam. Vođena nevidljivom rukom božanskog, uđoh u fazu, oko lirskog, zatim ekspresivnog, pri tom nailazeći na originalni izraz, gotovo slučajno. Oslobođena sijenki, jasnih boja i svedenih oblika nastao je ciklus Ritam...“

Izložba će biti otvorena do 15.aprila.