29-09-2020

Večeras prva debata Trampa i Bajdena uoči izbora u SAD

Prva debata kandidata za predsjednika SAD, republikanca Donalda Trampa i demokrate Džozefa Bajdena, biće održana večeras u saveznoj državi Ohajo.


Foto: USA Today

Tramp, aktuelni američki predsjednik, i Bajden, bivši potpredsjenik SAD, suočiće se u Klivlendu, tačno pet nedjelja uoči izbora, i nastojati da predstave suprotne vizije budućnosti zemlje, suočene s višestrukim krizama.

SAD potresaju zdravstvena i ekonomska kriza izazvane pandemijom korona virusa, koja je u SAD odnijela više od 200.000 života i ukinula milione radnih mjesta, kao i protesti antirasističkog pokreta, inicirani ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda tokom privođenja 25. maja.

Večerašnja debata, čiji će moderator biti novinar Foks njuza Kris Volas, biće podijeljena u šest 15-minutnih segmenata. Teme o kojima će kandidati suočiti gledišta su rezultati Trampa i Bajdena, Vrhovni sud SAD, pandemija korona virusa, ekonomija, integritet izbora i rasni protesti i nasilje u gradovima.

Kako prenosi Beta, važno pitanje u debati mogla bi da bude odluka Trampa da nominuje konzervativnu Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda SAD i nastojanje republikanaca da potvrde njen izbor u Senatu prije predsjedničkih izbora. Funkcija sudije Vrhovnog suda SAD je doživotna, a izbor sudije je važan zbog ideološke orijentacije najvišeg suda u zemlji.

Očekuje se da će u fokusu debate biti način na koji je Trampova administracija odgovorila na pandemiju korona virusa.

Izbori za predsjednika biće održani 3. novembra. Glasači se tada ne opredjeljuju direktno za Trampa ili Bajdena, već biraju 538 takozvanih elektora. Svaka savezna država ima onoliko elektora koliko ima članova u Predstavničkom domu Kongresa SAD, piše Beta.



(Beta)