04-07-2023

Večeras tribina „Evropska prijestonica kulture kao potencijal razvoja ljudskih resursa”

Ciklus tribina „Budva u Evropi - Evropa u Budvi” nastavlja razgovorom na temu „Evropska prijestonica kulture kao potencijal razvoja ljudskih resursa” koji će u 21 sat biti upriličen kod Kuće Čekrdekovića u budvanskom Starom gradu.


Foto: Inicijativa Budva 086

Organizatori ciklusa tribina su NVO Feral, Centar za Američke studije i Inicijativa Budva 086. Oni ističu da Budva ima ljude, ali postavljaju pitanja da li znamo kako da iskoristimo dragocjeni ljudski kapital, na koji način pokrenuti kreativnost, da li građani Budve i Boke prepoznaju svoju priliku u kandidaturi i da li je proces dobro iskomuniciran sa zainteresovanom javnošću.

U vezi sa navedenim, o tome kako je taj proces tekao na Malti, u Valeti, i u Novom Sadu čućemo od gostiju koji su se odazvali pozivu, a to su Dušan Kaličanin (koordinator Budva- Boka 2028) i Boban Jovanović (osnivač Fondacije MOST)

"Budva je sve samo ne vrh. Ako neko zna ovu grubu, a jednostavnu istinu, onda su to Budvani. Njeni stanovnici. Vrh je naš izraz za savršenstvo. Za izvrsnost. Za transcendenciju. Dostizanje vrha znači uvijek težiti da dostignete svoj maksimalni potencijal. Vašu prekretnicu, koja je najviši vrh od svih vrhova, da iskoristimo ovaj žargonski a tako često korišćen izraz. I ovo je filozofija. Ovo je suština života. Кvalitetno Proživljenog života. To guranje napred. Uraditi. Mijenjati se. Iznutra. Ima istine u riječima da sve što je nevidljivo mijenja sve ono što je vidljivo. Mijenjajući sebe, na duboko ličnom nivou, mi mijenjamo naša okruženja, naše životne puteve. Od mikro prostora, shvaćenog kao lični, individualni život, do makro prostora shvaćenog kao svijet, društvo. Uključujući i Budvu. Uključujući Evropu", napisali su organizatori u najavi događaja.