19-05-2021

Veliko interesovanje turističkih agencija iz Srbije

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, sastao se danas sa predsjednikom Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije –YUTA, Aleksandrom Seničićem.

Veliko interesovanje turističkih agencija iz Srbije | Radio Televizija Budva

Sastanku su, pored ministra Milatovića, prisustvovali v.d. direktorice Direktorata za razvojne politike u turizmu u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Aleksandra Gardašević
Slavuljica, v.d. direktorice Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Ana Tripković Marković i direktorica Lokalne turističke organizacije Budva, Maja Liješević.

Tema sastanka bila je predstojeća ljetnja turistička sezona i pospješivanje turističkog prometa sa strateški važnog emitivnog tržišta Srbije. Ministar Jakov Milatović istakao je da Crna Gora ima velika očekivanja od tržišta Srbije kada je riječ o predstojećoj turističkoj sezoni, te da će turistima iz Srbije za dolazak u Crnu Goru biti potrebna samo dobra volja.

“U susret ljetnjoj turističkoj sezoni Crna Gora je otvorila granice za turiste iz Srbije bez ikakvih uslova, a tendenciju otvorenosti ka Srbiji zadržaćemo i u narednom periodu.
Pored politike otvorenih granica, Vlada Crne Gore je ove godine poslala snažnu poruku prijateljstva, kako mojom posjetom Srbiji, tako i posjetom drugih predstavnika Vlade”, kazao je Milatović
On se osvrnuo i na aktuelnu epidemilošku situaciju koja je iz dana u dan sve ohrabrujuća.



“Veoma me raduje stabilizacija epidemiološke situacije kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji koja je jedan od lidera u Evropi kada je riječ o vakcinaciji. Pored činjenice da smo prethodnih dvadeset dana vakcinisali 25% odrasle populacije, važno je istaći da će turistima koji dođu ove godine u Crnu Goru biti omogućeno i besplatno liječenje ukoliko tokom boravka u našoj zemlji obole od virusa COVID-19”, kazao je ministar.

Milatović je istakao da će turisti ove godine birati destinacije koje najbliže poznaju, te da je region prirodno usmjeren prema Crnoj Gori. Takođe, on je izrazio zadovoljstvo što će nova nacionalna avio-kompanija „Air Montenegro”, prije 1.juna, realizovati svoj prvi let prema Beogradu, čime će se stvoriti pretpostavke za veći dolazak turista iz Srbije tokom ljetnjih mjeseci.

Predsjednik Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA), Aleksandar Seničić, pohvalio je politiku otvaranja granica ka Srbiji i istakao da očekuje da Crna Gora ove godine bude među najtraženijim destinacijama za turiste iz Srbije.


“Ove godine je primjetno najveće interesovanje turističkih agencija za Crnom Gorom, u poslednjih pet godina. Želimo da zajedničkom saradnjom unaprijedimo imidž Crne Gore kao turističke destinacije na tržištu Srbije, naročito imajući u vidu da je Crna Gora u značajnoj mjeri unaprijedila nivo kvaliteta turističkih usluga. Saradnja sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore do sada je bila uspješna, a u narednom periodu očekujem da ćemo ovu saradnju podići na još veći nivo, naročito kada je riječ o promociji Crne Gore kao turističke destinacije u Srbiji” istakao je Seničić.

Direktorica NTOCG, Ana Tripković Marković kazala je da je ohrabruju najave sa tržišta Srbije i veliko interesovanje turističkih agencija, naročito imajući u vidu da jedna trećina
turista iz Srbije dolazi u Crnu Goru organizovano posredstvom turističkih agencija. „Nacionalna turistička organizacija Crne Gore naredne nedelje, u okviru regionalne „Roadshow“ kampanje, realizovaće promotivne aktivnosti na tržištu Srbije i to će biti
odlična prilika za nastavak kontinuiranih aktivnosti sa Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija Srbije –YUTA“, istakla je Tripković Marković, naglašavajući da bi model buduće saradnje mogao da se prošiiri i na polje istraživanja tržišta u Srbiiji koje nam je pojedinačno po broju dolazaka najveće.