09-04-2020

Veterinari: Za mačke bolje da budu zatvorene

Veterinari su vlasnicima mačaka preporučili da njihovi kućni ljubimci ostanu u zatvorenom prostoru kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Veterinari: Za mačke bolje da budu zatvorene | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay Foto: pixabay
Međutim, iz Britanskog udruženja veterinara navode da "vlasnici ne bi trebalo da brinu" o bilo kakvom riziku od zaraze preko njihovih kućnih ljubimaca, piše BBC.

"Ne postoji nijedan slučaj psa ili mačke koji su zarazili čoveka korona virusom", izjavio je za BBC Njuz dr Angel Almendros sa Gradskog univerziteta u Hong Kongu.

Istraživanje je pokazalo da mačke mogu da se zaraze od drugih mačaka.

Međutim, preporučuju se mjere predostrožnosti kako bi se spriječilo da ljubimcima virus dospije u krzno sa ruku vlasnika.

"Praktikujte dobru higijenu ruku i pokušajte držati mačke u zatvorenom prostoru. Izbjegavajte nepotreban kontakt sa kućnim ljubimcima, te ih nemojte grliti ili im dopustiti da vam ližu lice i ne dodirujte pse drugih ljudi kada ste u šetnji", rekla je predsjednica Britanskog udruženja veterinara Danijela Dos Santos.

Dr Almendros dodaje da je u Hongkongu jedan pas bio zaražen korona virusom, a da je očigledno zaraza prešla s njegovog vlasnika.

"Ali čak i kada je rezultat pozitivan, životinje se ne razboljevaju", rekao je.