04-10-2023

(VIDEO) Ašanin o bezbjednosti tokom sezone: Nismo dozvolili da Budva bude poligon za obračune kriminalnih organizacija

Tokom juna, jula i avgusta stanje bezbjednosti na budvanskoj rivijeri bilo je zadovoljavajuće i stabilno, a sve to uz veliko požrtvovanje, odlučnost i hrabrost policijskih službenika koji su dali svoj doprinos, kazao je gostujući u Jutrom iz Budve načelnik Odjeljenja bezbjednosti Budva, Miloš Ašanin.


Ašanin, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Kako je naglasio, u odnosu na prethodne sezone nije bilo bitnih promjena u pogledu zastupljenosti oblika kriminaliteta.

"Bitno je istaći da je registrovano ukupno 131 krivično djelo. Ukupno 85 odsto problematike odnosi se na oblast opšteg kriminaliteta - krivična djela krađe, teške krađe i ostala krivična djela iz imovinskog kriminaliteta. U toku turističke sezone sa aspekta društvene opasnosti imali smo jedno krivično djelo ubistvo u pokušaju, koje se dogodilo 18. jula u Ulici Slovenska obala. Brzom, pravovremenom reakcijom službenika OB Budva, kao i službenika koji su nam dodijeljeni na ispomoć tokom ljeta, lice koje je upotrebilo vatreno oružje istog momenta je uhapšeno. Samim tim postupanjem ja vjerujem da smo mi poslali jasnu poruku svima onima koji na neki način žele ili imaju namjeru da naprave neko slično krivično djelo. Svi koji imaju tu namjeru, vjerujem da se neće izvući tako lako, jer policija i te kako prati njihov rad. Baš zbog takvog rada na teritoriji Budve mi u ovoj godini nismo imali teških krivičnih djela, to jest nismo dozvolili da Budva bude poligon za obračune raznoraznih kriminalnih organizacija i bezbjednosno interesantnih lica", kazao je Ašanin.

Prema njegovim riječima, iako trenutna popunjenost u OB Budva nije na zadovoljavajućem nivou, nedostatke uspijevaju da nadomjesti ustupanjem službenika iz drugih odjeljenja bezbjednosti.

"Trudimo se da u najfrekventnijim mjesecima turističke sezone, kao i u mjesecima gdje mi vidimo problematiku, dobijemo određeni broj službenika iz drugih gradova", naveo je Ašanin.

Načelnik OB Budva očekuje da će novom sistematizacijom biti predviđen veći broj službenika u budvanskoj policiji. To je neophodno jer, prema nezvaničnim podacima policije, u Budvi trenutno živi oko 60 hiljada ljudi, gotovo trostruko više u odnosu na 2011. godinu.

"Poslednji popis je sproveden 2011. godine i imamo jasan podatak da u Budvi boravi oko 20 hiljada ljudi. Na taj broj je rađena i sistematizacija. Sistematizacija je promjenljivog karaktera i ja se nadam da će u odnosu na novi popis koji je pred nama ona pretrpjeti neke promjene. Imaćemo stvarno stanje o broju stanovnika koji stalno borave u Budvi i shodno tome će se napraviti i realne potrebe što se tiče zapošljavanja službenika u OB Budva", zaključio je Ašanin.

Gostovanje načelnika OB Budva u Jutrom iz Budve pogledajte na sljedećem linku:



M.S.