10-10-2023

(VIDEO) Bajković: Izgradnja šetališta okosnica jednog novog razvoja Budve

Iako je Sjeverna Makedonija dobila titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu, a nažalost Budva izgubila u finalnoj borbi to neće obeshrabriti Budvu da nastavi sa brojnim projektima koji će se realizovati u narednom periodu, tim povodom gošća emisije Jutrom iz Budve bila je rukovoditeljka kancelarije za Evropske integracije, Iva Bajković.


Foto: Jutrom iz Budve, Printscreen

"Mislim da je lakše čak govoriti o infrastrukturnim nego o programskim segmentima koji treba da se realizuju zato što je Planom infrastrukture svakako Opština predvidjela da radi i šetalište, multifunkcionalni kulturni centar ali i drugi objekti koji se tiču zdravstva, obrazovanja i različitih namjena u smislu kreiranja habova koji će omogućiti mladim ljudima koji žele da se bave svojim selom, dakle u ruralnim područjima, da se svakako svo njihovo znanje, energija, kreativnost u najboljem pravcu iskoristi. Što se tiče infrastrukturnih projekata, naravno da tu postoje službe koje će mnogo bolje to govoriti od mene, ali svakako znate da je Konkurs za šetalište završen, da se zna ko su pobjednici i da će uskoro svi ti radovi biti prikazani. Upravo to šetalište će biti okosnica jednog novog razvoja Budve gdje će upravo u tom dijelu, najviše što se tiče kulture, biti urađeno. Ovorene scene ali i neki manji sadržaji", kazala je Bajković.

Bajković dodaje, da je jedna od ideja da se rastereti Stari grad, a aktiviraju one zone koje vape za kulturnim saržajem.

"Mnogo volim da govorim o manjim projektima, o manjim dešavanjima, o jačanju lokalne zajednice, o činjenici da nama treba prostor za kreativce i ono što smo dobili kao jedan od inputa kroz projekat koji radimo, gdje se i plan organizacija nekog javnog prostora (otvorenog tipa) koja će biti namijenjen za organizaciju različitih događaja. Takođe, taj prostor bi trebao da bude više na periferiji grada prije nego u samom centru Budve pošto kao što znamo sve se dešava u Starom gradu. Stari grad je zagušen dešavanjima i stvara se jedna velika kolizija sa stanovnicima koji žive tamo i to ne treba da radimo. Prosto ideja je da se Stari grad rastereti i da se aktiviraju određene zone koje vape za kulturnim sadržajem.", istakla je ona.

U nastavku pogledajte cijeli intervju i prilog Lidije Bojović:



D.Č.