19-11-2020

(VIDEO) Budva kakvu niste vidjeli, policijski čas se poštuje u potpunosti

Na ulicama Budve u večernjim satima vlada potpuna tišina. Gradjani poštuju mjeru zabrane kretanja, što su nam potvrdili i u budvanskoj policiji.



Kako su kazali za portal RTV Budva, na teritoriji opštine Budva prethodne dvije noći nije bilo kršenja policijskog časa. Gradjani poštuju mjere koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, tako da policija nije imala intervencija.

Pogledajte u videu Nikole Todorovića kako je Budva izgledala sinoć za vrijeme policijskog časa:



Podsjetimo, zbog širenja korona virusa u Crnoj Gori su donesene nove mjere koje su na snazi od 15. novembra, a kojima se zabranjuje kretanje između gradova vikendom, a od 21 do pet sati ujutro zabranjeno je napuštanje objekata stanovanja.

Svim ugostiteljskim objektima i prodavnicama dozvoljen je rad od sedam do 20 sati, uz obavezno postavljanje pleksiglasa između stolova. Maske će biti obavezne i u ugostiteljskim objektima, osim tokom konzumiranja hrane i pića.

Zabranjuju se i posjete osobama koja nisu članovi istog domaćinstva.

Novim mjerama zabranjeni su vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja). Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima, ali bez prisustva vjernika.

Kako je najvaljeno iz NKT-a, navedene epidemiološke mjere važiće do 1. decembra.

Kazne

Zakonom o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je na snazi od jula mjeseca, propisane su oštre prekršajne novčane kazne za nepridržavanje mjera zaštite od širenja koronavirusa.

Kazne € 2.000 – 20.000 za pravno lice i € 200 – 2.000 za odgovorno lice u pravnom licu, i € 350 – 6.000 za preduzetnika ako:

- Ne obezbijedi poštovanje pridržavanja distance
- Ne obezbijedi propisanu ličnu zaštitnu opremu – maske i dr. zaposlenima
- Dozvoli osobi bez zaštitne maske ulazak u trgovine, ugostiteljske, turističke i dr. objekte, kazina, zanatske radnje, gradilišta, sredstva javnog prevoza i prevoza zaposlenih, organe državne uprave i lok. samouprave itd.
- Ne dezinfikuje objekat ili sredstvo javnog prevoza ili prevoza zaposlenih

Uz kaznu za prekršaj pravnom licu i preduzetniku može se izreći i zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju do šest mjeseci.

Kazne € 500 – 2.000 za odgovorno fizičko lice u državnom organu, organu uprave, lokalne uprave i lokalne samouprave, ako:

- Ne obezbijedi poštovanje pridržavanja distance
- Ne obezbijedi propisanu ličnu zaštitnu opremu – maske i dr. zaposlenima
- Ne obezbijedu dezinfekciju objekta

Kazne € 100 – 2.000 za svako fizičko lice ako:

- Se ne pridržava fizičke distance
- Ne koristi masku i druga propisana zaštitna sredstva
- Uđe bez zaštitne maske u trgovinu, ugostiteljski, turistički ili dr. objekat, kazino, zanatsku radnju, gradilište, sredstvo javnog prevoza i prevoza zaposlenih, organ državne uprave i lok. samouprave itd.



D.B.