18-10-2020

(VIDEO) Budvanski ugostitelji nezadovoljni, najavljuju protest zbog planiranog zatvaranja

Članovi Udruženja ugostitelja Budve, njih više od četrdeset, danas su izrazili neslaganje sa odlukom Instituta za javno zdravlje (IJZ) da se ugostiteljski objekti u našem gradu od sjutra zatvore zbog pogoršane epidemiološke situacije. Oni su zatražili da Vlada i NKT tu odluku preispitaju. Kako su poručili, ukoliko za 48 sati njihov zahtjev ne bude razmotren, održaće protest u utorak.Vido Markićević iz Udruženja ocjenjuje da ugostitelji nisu jedini krivci za novonastalu situaciju, ali i da su se od prvih dana svi držali mjera NKT-a. Dodaje da nijedan njihov radnik nije bio zaražen koronavirusom te da će planirana mjera zatvaranja dodatno usložiti situaciju.

"Postoje i druge branše koje su dozvoljene. Ne vidimo razlog zašto mi ne možemo da radimo. Bojim se da će doći do velikih protesta naših radnika. Nećemo moći isplatiti sve ono što smo im obećali, ako država hitno ne sprovede neke mjere gdje bi nam pomoć bila izdašnija, da možemo da preživimo. Ne tražimo zaradu, ni profit, samo da zaposleni ostanu kod nas i da spasimo njihove familije", poručo je on.Podaci koji čine kumulativnu incidenciju za Budvu nisu ispravni, smatra Nikola Buzdovan napominjući da raspolažu podatkom da u Budvi postoji oko 32,000 zdravstvenih knjižica. Ističe da Udruženje ugostitelja daje rok od 24 sata da se kumulativna incidencija preispita i da se spram toga donese nova odluka.

"Mi u Uduruženju nemamo niti jednog zaraženog, niti jednu kaznu za nepoštovanje mjera. Da se vratimo godinu dana unazad kada je donešen Zakon o zabrani pušenja, niti jedna kazna ni tada nije napisana nijednom našem članu. Smatramo da ne možemo biti krivci za sve što se dešava", naveo je on.

Ističe da nema ništa protiv toga da se bavimo prepisivačkom politikom stranih zemalja. Međutim, predlaže da se ta politika prepiše do kraja.

"Sve zemlje koje donesu ovakve odluke prate ih određene subvencije do 500 eura. Ovdje smo isključivo da izrazimo protest da nam se prilikom zatvaranja isplati samo da bi naš narod opstao. Ovdje smo da se borimo da ne uradimo ono što je najlakše ove zime, a to je da zatvorimo lokale i da između dvije i tri hiljade zaposlenih ljudi u našem gradu ostane bez posla", poručio je Buzdovan navodeći da je nužno preispitivanje kumulativne incidencije za Budvu."Imamo informacije da ne spadamo u grupu za zatvaranje. Opet kažem, neka bude 48 sati, a onda ćemo do aprila uraditi ono što ne želimo, zatvorićemo i ljudima ćemo dati otkaze. Nemojte zaboraviti, svi radimo 20 godina i svi smo vezani da stvaramo sliku naše turističke destinacije onako kako smo je stvarali do sada", podvukao je on.

A Luka Vučković je rekao da se javnosti obraćaju zbog toga što imaju ogroman broj zaposlenih i ne znaju kako će uspjeti da isplate sve radnike.

"Svi smo imali veoma tešku sezonu. Ja mislim da je rijetko ko od nas radio do 30% od ukupnog prometa od prošle godine. Čeka nas zima. Nećemo imati Novu godinu zbog situacije kakva je u cijelom svijetu. Jednostavno moramo da tražimo neki spas, kompromis i način da radimo", poručio je Vučković.On je mišljenja da institucije treba da uvaže njihov zahtjev i da im omoguće da rade.

Podsjetimo, IJZ je odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata u Budvi donio juče uz obrazloženje da naša opština spada u grupu u kojoj je stopa obolijevanja od koronavirusa iznad 800 na 100.000 stanovnika. Time, kako su kazali, automatski prelazi u grupu opština u kojima će se od ponedjeljka i u narednih 14 dana pomenute mjere primjenjivati.

Kako je najavljeno, mjere će važiti i za opštine Cetinje, Kolašin, Ulcinj i Žabljak.


M.S.