20-03-2021

(VIDEO) Buzdovan: Nakon posljednjeg zatvaranja ugostitelji na ivici ponora

Ministarstvo ekonomskog razvoja najavilo je da Vlada Crne Gore kreće u realizaciju programa podrške turističkoj privredi koja podrazumijeva program "Subvencija kamate na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka".

(VIDEO) Buzdovan: Nakon posljednjeg zatvaranja ugostitelji na ivici ponora | Radio Televizija Budva

Foto: Slaven Vilus

Tim programom je, kako je ministar Milatović rekao, omogućeno zainteresovanim fizičkim licima, privrednim društvima i preduzetnicima registrovanim za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti da ostvare pravo na subvenciju kamate tokom grejs perioda, datog prilikom reprograma postojećih namjenskih kredita za oblast turizma i ugostiteljstva. Iz Udruženja ugositelja apeluju da studioznije pristupe kreiranju mjera podrške za tu djelatnost.

Nakon poslednjeg zatvaranja od prije četrdesetak dana, ugostitelji su na ivici ponora, kazao je za "Polis" Nikola Buzdovan iz Udruženja ugostitelja Crne Gore.

"Jer subvencije koje dobijamo nisu dovoljne za opstanak i život naših zaposlenih i njihovih porodica. Ja vjerujem da ćemo se svi složiti da su 222 eura apsolutno nedovoljna za preživljavanje. Tokom prethodnih 12 mjeseci, mi privrednici smo, zasebno, koliko smo bili u mogućosti dodavali dio sredstava preko toga, da bi naši zaposleni koliko toliko mogli da imaju sredstva za preživljavanje. Međutim, ja vjerujem da to nije dovoljno. Slušajući njih, apsolutno vlada jedno veliko nezadovoljstvo"

Ministar Milatović najavio je da Vlada kreće u realizaciju programa podrške turističkoj privredi. Ugostitelji smatraju da to nije dovoljno.

"Ako već imamo Udruženje ugostitelja Crne Gore, neka nas zovu na razgovor da kažemo šta nama konkretno treba. Ovom prilikom apelujemo da još jednom razmotre da studioznije pristupe kreiranju mjera podrške privredi i zaposlenima u privredi. Ovo je nedovoljno i bojim se da će svakim danom biti sve više onog što danas imamo, a to je zatvaranje objekata i otpuštanje radnika, što apsolutno nikom ne ide u prilog", rekao je Buzdovan za TV Budva.

U periodu koji je pred nama prioritet je imunizacija,ali i definisanje jasnih protokola oko dolska i boravka turista u našoj zemlji, kaže Buzdovan. Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović najavio je da Vlada Crne Gore kreće u realizaciju programa podrške turističkoj privredi.

Podrška podrazumijeva program "Subvencija kamate na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka". Tim programom je, kako je ministar Milatović rekao, omogućeno zainteresovanim fizičkim licima, privrednim društvima i preduzetnicima registrovanim za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti da ostvare pravo na subvenciju kamate tokom grejs perioda, datog prilikom reprograma postojećih namjenskih kredita za oblast turizma i ugostiteljstva.


Opširnije u prilogu Dušanke Bašić Cvetković.




M.S.