03-06-2020

(VIDEO) Carević: Meni je žao što će sve ovo da plaćaju građani

Nakon sjednice SO Budva, na kojoj su odbornici trebali da razmatraju blokadu računa Opštine Budva, predsjednik Opštine Marko Carević iskazao je žaljenje što dogovor sa Ministarstvom finansija i predsjednikom Vlade nije uspio, takođe podvukao da mu je žaš što će, prema njegovim riječima, sve ovo da plaćaju građani.

(VIDEO) Carević: Meni je žao što će sve ovo da plaćaju građani | Radio Televizija Budva

„Vidjeli ste da je sve jedna klasična politička priča. Meni je žao što će sve ovo da plaćaju građani, jer sve što se loše desi ide po džepu građana. Uzročnici ovih problema su upravo oni koji danas to blokiraju. Trudili smo se da vratimo oko 30 miliona njihovih nečasnih radnji. Trudili smo se da postrojenje pustimo u rad. Nesporno je da dug postoji, napravili smo kvalitetat dogovor sa Ministarstvom finansija i predsjednikom Vlade i žao mi je što taj dogovor nije zaživio. Privredni sud je napravio kardinalan potez, prvo je to da je nadležnost suda upitna. Drugo, dobili smo tužbu od strane zaštitnika državne imovine imali smo 15 dana da se žalimo, a nakon osam dana Privredni sud donosi privremenu mjeru zabrane raspolaganja računom. Upućena je žalba deveti dan. Žurilo se da se donese ta mjera i to dan prije održavanja sjednice za moju smjenu. Imali smo saznanje da će nas blokirati pa smo uspjeli da podijelimo plate“, kazao je Carević, medjutim, kako je dodao, izvisila je Radio Televizija Budva i Muzeji i galerije.

„Pare se ne skidaju sa računa, ali se ne mogu koristiti. Sve je jako jasno meni ali je bitno da bude jasno i građanima, i biće izbori pa neka vide kome će dati glas. Ovo će debelo da košta naše građane. Mi ne možemo da spremimo grad za turističku sezonu, jer su preduzeća naslonjena na budžet opštine. Totalna je jedna ekonomska blokada, a znate da se na bazi pripreme odrađuje posao. Upućena je inicijativa prema Ministru finansijsa, nije uputno da li će Opština ispuniti svoje obaveze, ali ne želimo nijedan euro korupcije da mi platimo, ali svaki eruo koji je reaalno odradjen mi ćemo da platimo“, istakao je on.

Sudovi su, kako je kazao, revnosni kad je u pitanju blokada.

„Spremni smo, zavisilo je danas, u dogovoru sa Ministarstvom finansija da se na hitnoj sjednici donese odluka da se sjutra dogovora sa Valdom jer je spremna da stane sa garancijama, da Opština digne kredit i da se isplati taj novac, cijeneći da moramo voditi računa o budžetu i održivosti budžeta. Ali smo danas od iste te grupacije doživjeli da se ne pojave na sjednici da se sjednica ne bi održala. Moramo iz ovoga izaći. Bićete obaviješteni i gradjani će svakako dati sud o svemu tome“, poručio je Carević.



Podsjetimo, zbog nedostatka kvoruma odložena je 35. sjednica SO Budva na kojoj su, kako je najavljeno, odbornici i javnost trebali biti upoznati na koji način je Ministarstvo finansija uz pomoć Privrednog suda blokiralo račun Opštine na 29,3 miliona eura.

Sjednici nisu prisustvovali odbornici DPS-a, Crnogorske, SD-a i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

O nastavku se odlučuje na Kolegijumu kod predjsednika Skupštine koji je zakazan za 13.30 sati.