18-03-2022

(VIDEO) DF: Nismo pristali na ucjenjivanja; Radović: Careviću borba za fotelju bitnija od građana Budve

Sjednica lokalnog parlamenta na kojoj je, pored ostalog, trebalo da bude planiran izbor novog predsjednika lokalnog parlament, kao i usvajanje opštinskog budžeta, danas nije održana zbog nedostatka kvoruma. Po završetku zasijedanja, u izjavama za medije, ponovo disonantni tonovi između Demokratskog fronta i Demokrata.


Foto: portal RTV Budva

Predsjedavajuća Marijana Božović (DF) kazala je da su u tom političkom subjektu ulagali sve napore da osvijeste kolege iz Demokrata, da se vrate na radna mjesta i, kako je istakla, isprave grešku i počnu sa radom za dobrobit grada i građana koji su im vjerovali i dali povjerenje.

“U proteklom periodu svjedoci ste raznih razgovora koji su počinjali i završavali se političkim uslovljavanjima od strane Demokrata, što smatramo nedopustivim i nedostojnim grada, a građani su se suprotstavili takvoj politic i izborili za slobodu. Danas sa ponosom mogu da kažem da nismo pristali na ucjenjivanja i malverzacije, već smo javno tražili dogovor dostojan građanske volje”, navela je Božović.



Kako je kazala odbornica DF-a Dr Mirjana Gregović, jedna veličanstvena pobjeda je pretvorena u poraz. Ona je sigurna da je bilo prostora za postizanje dogovora, ali da kod odbornika Demokrata nije bilo dobre namjere da do tog dogovora dođe.

“To je njihova sramota. Moj utisak je da su kolege iz Demokratske Crne Gore Budva svoje frustracije nastale zbog slabog rezultata 30. avgusta 2020. ispoljavali od samog početka rada ovog saziva Skupštine, i to na način što su za glavne poluge svog djelovanja koristili blokdadu rada Skupštine i ucjene”, poručila je ona.



Odbornik DF-a Nikola Kralj da do usvajanja opštinskog budžeta, Plana investicija i drugih važnih odluka nije došlo zbog nedostatka dobre volje bivših koalicionih partnera.

“Dobro znamo kako su prošli svi oni koji su radili na štetu građana Budve. Tu mislim na Demokratsku partiju socijalista, koja je debelo poražena na izborima 2020. godine. Radili su onako upravo kako sada rade Demokrate, SNP i ostali i siguran sam da će građani to da prepoznaju i da ih surovo kazne”, izjavio je Kralj.



Radović: Careviću borba za fotelju bitnija od građana Budve

Povodom neodržavanja sjednice i političke krize u Opštini Budva, oglasio se i još uvijek formalni predsjednik SO Budva Krsto Radović, koji je nedavno podnio ostavku. On je negirao da je Demokratska Crna Gora odgovorna za postojeće stanje u Budvi.

“Današnja sjednica i press od prije neki dan nisu ništa drugo do spinovanje informacija i prebacivanje sa teme koja je važna, a to je ostavka gospodina Carevića. Vi dobro znate da je gospodin Carević obećao da će podnijeti ostavku nakon što je ja podnesem i definitivno da je upravo borba za tu fotelju mnogo bitnija od građana Budve, budžeta, socijalnih davanja i svega onoga za šta sam ja lično danas optužen i što se stavlja na teret i Demokratskoj Crnoj Gori”, poručio je Radović.



On je istakao da na želi da bilo što spočita kolegama odbornicima, te ponovio da je za stanje u Opštini posljedica nesistemstkog ponašanja i samovolje.

“Za svo ovo stanje u Opštini je rezultat nesistemskog ponašanja i samovolje i mi na današnji dan u Opštini Budva imamo anarhiju. Mi se zalažemo za normalan i pristojan odnos između svih građana Budve, ali sa ovakvom anarhijom u Opštini to je prosto nemoguće”, rekao je Radović.

Radović je odbornike DF-a zamolio da pitaju Carevića da li je dao odluku na osnovu koje je državni arhitekta dao saglasnost na projekat Skočiđevojke, a ako nije dao zašto je prećutao i ta se saglasnost dobila.

“Mjesna zajednica je postavila pitanje prije nekoliko nedjelja, pa su urgirali, pa sam ja kao predsjednik Skupštine dostavio. Nijedan zvaničan document nismo dobili. Upravo to je primjer čiste anarhije i nepoštovanja sistema koji je trenutno u Opštini Budva.”



“Sa punim pravom mogu da kažem da se mi iz Demokratske Crne Gore sa takvim funkcionisanjem ne slažemo. Ovo je samo jedan mali dio onoga što se dešava”, istakao je predsjednik SO Budva.

Do političkog dogovora o funkcionisanju vlasti u Budvi nije došlo nakon nekoliko rundi pregovora Demokratskog fronta i Demokrata, a konsenzus nije postignut ni na sastanku predsjednika Opštine i Skupštine Opštine Budva Marka Carevića i Krsta Radovića.

Rješenje nije pronađeno ni na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta, koja je zakazana na inicijativu 11 odbornika DF-a, te je Budva sve bliža prinudnoj upravi i novim izborima.


M.S.