10-08-2020

(VIDEO) Đurašković Crnogorskoj: Ne vrijeđajte crnogorsko, ono je od vas mnogo visoko i daleko

Direktorica JU Muzeji i galerije Budve Lucija Đurašković poručila je da se ovih dana kultura pokušava na najgrublji način nasilno zgaziti, i to, kako je navela, najgrubljim revanšizmom koji se, prema njenim riječima, ogleda u nezakonitoj smjeni Savjeta Javnih ustanova na hitnoj sjednici ni mjesec dana prije izbora. Ona je kazala da se u odgovoru na njen apel zbog tromjesečnog kašnjenja plata zaposlenih, umetnula i prepoznala, kako je rekla, Žičara partija, jer se ista, smatra ona, Crnogorskom ne može nazivati.


Njen odgovor prenosimo u cjelosti:

Ne može Crnogorskom, jer u tradiciji Crnogoraca nije kukavičluk koji se ogleda u partijskom saopštenju, bez identitetske oznake onoga ko ga je tako neznaveno sugerisao, što nije za začuditi ako znamo da je rijetko koja noga iz ove partije, pa i noga bivše sekretarke, uopšte kročila da bar uoči gdje se sve nalazi ova naša Javna ustanova kulture.

Ne može Crnogorskom, jer su se crnogorski velikani kroz istoriju uvijek zalagali za istinu, a ne laž, a onaj ko bi lagao bio bi izložen na stub srama. Pa se onda opredijelite za laž ili istinu, jer ako je Opština plaćala zaostale poreze i doprinose, onda to nije mogao biti milionski budžet, što je vrli banker, ne odvajajući se od svog lap topa, lako mogao da izračuna.Ne može Crnogorskom, jer koji bi to crnogorski obraz tako brzo zaboravio toliko vrijednih programa, između ostalog, obilježavanje 200 godina od rođenja crnogorskog velikana Njegoša, reprint prvog izdanja njegovog latiničnog Gorskog vijenca iz 1868. godine, obnavljanje Ljubišinih dana sa međunarodnim simpozijumom, obnavljanje internacionalnog Bijenala akta u Petrovcu, organizaciju izložbe i simpozijuma Antička Budva - 80 godina od prvih otkrića, izložbe velikih Lubarde, Milunovića, Fila Filipovića, prvo predstavljanje crnogorskih umjetnika na Jesenjem salonu u Parizu prošle godine, i da ne nabrajam više, jer se postiđeh u njihovo ime.

I da ne zaboravim, izvinjavam se zbog budvanskog lokalpatriotizma i nepotizma, jer mi je rođeni brat, zašto ne reći, prvi akademik u istoriji grada Budve, inače kao predsjednik Savjeta Grada Teatra, takođe, nezakonito hitno razriješen sa tog mjesta. I izvinjavam se, duboko se izvinjavam, što sam, istina je, dala otkaz, poslije devetomjesečnog disciplinskog postupka, neradniku koji već tri godine zaredom odbija skoro pa svaki radni zadatak, ne boravi na svom radnom mjestu, prijeti direktoru, srozava ugled ustanove i sl. Da, to su vaši kadrovi i takve bi Žičara partija svakako nagradila i izdvojila zbog lojalnosti svojoj stranci uz uvažavanja neprimjerenih neistina nezajažljive predsjednice skoro nepostojeće sindikalne organizacije, koja ne može da sastavi kvorum, pa falsifikatorski sama pečatira sve što joj u momentu zatreba. Takođe, odgovorno tvrdim da nisam naplatila niti jedan prekovremeni sat, a imala sam ih bezbroj.

Dakle da zaključim, ne vrijeđajte crnogorsko, crnogorsko je od vas mnogo visoko i daleko, ono predstavlja nešto što vi svakako ne personifikujete.