20-03-2021

(VIDEO) Đurašković: Izložbena sezona u maju ako se završe planirani radovi

U tekućoj godini planiran je priličan broj programa koji će organizovati Javna ustanova Muzeji i galerije Budve, a među njima se izdvaja obilježavanje stote godišnjice od osnivanja Crvene komune, najavila je direktorica Lucija Đurašković. Izložbena sezona u Modernoj galeriji počeće u maju pod uslovom da se do tada završe radovi na sanaciji krova i unutrašnjosti velike sale za izložbe. Opština je za te radove namijenila iznos od 82 hiljade eura, i okončala tender na kojem je izabran izvođač.


Foto: Stingo.me

U ovoj javnoj ustanovi, u prošloj godini realizovano je 16 programa od kojih dva međunarodna - Bijenale u Parizu i Bijenale u Čačku.

"To je samo dio u odnosu na ono što redovno radimo, kada je riječ o stalnim postavkama, kako u Spomen domu Reževići, tako i u Muzeju grada Budve. Da ne govorimo o daljoj restauraciji ranohrišćanskog mozaika"

Ona podsjeća i na obnavljanje nekih značajnih projekata koji su zamrli. Jedan od istaknutijih je, kaže Đurašković, obnavljanje internacionalnog Bijenala akta u Petrovcu, zatim organizacija velikog Simpozijuma o Stefanu Mitrovu Ljubiši, kao i Simpozijuma 80 godina od prvih otkrića antičke nekropole.

Početak nove izložbene sezone zavisiće od završetka radova na sanaciji krova i poda u velikoj sali za izložbe. Radove će voditi resorni sekretarijat jer je Opština vlasnik zgrade.

"Namjeravamo da sezonu započnemo u maju izložbom Miša Vemića, poznatog crnogorskog slikara koji prvi put izlaže u našem prostoru. U junu imamo internacionalnu izložbu Petra Hranuelija, koji je bio dobitnik nagrade na Bijenalu u Petrovcu prije dvije godine. Imamo i veliku izložbu srpskih savremenih umjetnika u selekciji Božidara Plazinića sa kojim smo veze uspostavili nedavno u Čačku. U avgustu imamo izložbu Igora Modrića, to nam je dug od prošle godine. Naravno, u saradnji sa Gradom teatrom nadamo se da ćemo ostvariti izložbu Peđe Miloševića i Dace Marković", najavila je Đurašković.

Opširnije u prilogu Tanje Mandić




M.S.