27-11-2023

(VIDEO) Đurić o poskupljenju univerzalnih poštanskih usluga: Od 2012. ništa nije mijenjano, održivost servisa dovedena u pitanje

Uprava Pošte je predala predlog izmjene cijena univerzalne poštanske usluge Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost koja je dala saglasnost za izmjenu ovog cjenovnika. O tome je za Jutrom iz Budve govorila Marija Đurić, rukovoditeljka Regionalnog centra Pošte Budva.


Foto: portal RTV Budva/printscreen

Đurićč je podsjetila da Pošta nije mijenjala cijenu univerzalnih poštanskih usluga od 2012. godine. Kako je kazala, sa povećanjem troškova u proteklh par godina održivost ovog servisa je došla u pitanje.

"Iz tog razloga, Pošta je predala zahtjev za izmjenu cjenovnika", navela je ona.

Đurić je naglasila da univerzalne usluge treba da budu pristupačne i da budu zasnovane na realnim troškovima. Pošta je, kako je pojasnila, izradila metodologiju za određivanje cijena tog univerzalnog servisa u saradnji sa Agencijom.

"Predali smo predlog Agenciji na saglasnost i prije nekoliko dana Pošta je dobila pozitivan odgovor na taj novi cjenovnik. Te cijene biće povećane po usluzi, otprilike oko 60, a na ukupnom nivou na oko 53 odsto. One obuhvataju u unutrašnjem saobraćaju pismo do dva kilograma, paket do 10 kilograma, vrednosno pismo, R pismo, sudska pisma, pisma po upravnom postupku. U međunarodnom saobraćaju obuhvataju takođe pismo do dva kilograma, pakete do 10 kilograma, AR pisma, R pisma, vrednosna pisma i pakete u dolazu od 10 do 20 kilograma", pojasnila je.

Đurić je istakla da su pri koncipiranju povećanja cijena i obračuna, poredili cijene sa zemljama koje imaju slične ekonomske karakteristike, istakavši da će neke cijene sada čak biti i manje nego što je to slučaj u ostalim zemljama.

"Istakla bih da se nije vodilo računa o tome da ovo bude neki komercijalni pristup, nego samo da se te cijene usklade da bi univerzalni servis bio održiv, odnosno da bi troškovi mogli da se pokriju. Tako je bilo u proteklom periodu i npr. u posljednjoj godini gubici na tom univerzalnom servisu su bili oko dva miliona eura", navela je rukovoditelja Regionalnog centra Pošte Budva.

Na pitanje kada će početi da se primjenjuju nove cijene, ona je odgovorila:

"Mi čekamo odluku Odbora direktora i te nove cijene trebalo bi da počnu da se primjenjuju od 1. januara 2024. godine. Ali, na vrijeme ćemo obavijestiti građanstvo", kazala je Đurić.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja: