27-08-2020

(VIDEO) Džaković podnio krivične prijave protiv Krapovića i Marovića

Na danas održanoj press konferenciji, nezavisni odbornik Stevan Džaković kazao je da je podnio dvije krivične prijave protiv, kako je naveo, Krapović Gojka Nikole, Krapović Gojka Slobodana, Krapović Vladimira Nikole, te Svetozara Marovića jer su, prema njegovim riječima, osumnjičena navedena lica u združenom organizovanom kriminalnom poduhvatu izvršili zamjenu zemljišta.



Kako je kazao, krivične prijave protiv Svetozara Marovića, koji je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio visoki funkcioner DPS-a i drugih NN lica iz opštine Budva, iz Sekretarijata za zaštitu imovine i Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj, su podnijete zbog zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi i protivzakonitog uticaja sa elementima organizovanog kriminala, nesavjesnog rada u službi, umišljaja.

"Krivična djela su definisana krivičnim Zakonom Crne Gore. Osumnjičena navedena lica u združenom organizovanom kriminalnom poduhvatu izvršili zamjenu zemljišta u površini 7119 m2 u selu Mažići, za istu toliku površinu 7119m2 u Bečićima na lokaciji Tršikovica – odnosno potez Gršnjikovica. Osporena Odluka o razmjeni nepokretnost je br.0101-576/1 od 30. 12. 2008.god. Osporeni Ugovor je br. 001-176/1 od 26. 01. 2009", dodao je.

Na osnovu iznijetog, Džaković je predložio Specijalnom Državnom tužilaštvu Crne Gore, da protiv okrivljenih lica pokrene izviđajni krivični postupak, te da ih optuže Sudu sa predlogom da se po Zakonu kazne za krivična djela po članu 15, 23, 24, 25, 416, 417 i 422 Krivičnog Zakona CG.

On je takođe predložio primjenu člana 112 Krivičnog zakona, te da se pomenuta Odluka i Ugovor proglase ništavnim, a kako je dodao, da se stranke u postupku obeštete na realnim tržišnim osnovama, kao i svi ostali vlasnici zemlje u blizini deponije u Mažićima.

"Takođe tražim da se Opštini vrati u posjed zemlja u Gršnjikovici koja je Ugovorom broj 001-176/1 od 26. 01. 2008. godine data kao obeštećenje porodici Krapović", kazao je Džaković.

Džaković je podnio i krivičnu prijavu protiv Krapović Dragana, odbornika u SO Budva, koji je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio predsjednik Opštine Budva, Plamenac Nikole koji je bio sekretar Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva, doc. dr. Svetislava Popovića dipl. ing. arh. dekana arhitektonskog fakulteta u Podgorici, mr Sanje Radović dipl. ing. građ. koja je ovlašćeni procjenjivač, kao i druih NN lica zaposlenih u Opštini Budva i Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

"Znamo da Opština ima svoju K.P. u sastavu U.P. 16.4 na kojoj je sagrađen čuveni Wow soliter i da nije adekvatno naplatila svoje vlasništvo i svoje koeficijente koji su iznosili cca 42,75 %. od ukupne urbanističke parcele. Izvještaj o procjeni broj 01-902/16 od 17. 08. 2016. god. koji je uradio Arhitektonski fakultet piše doslovno: "Uvažavajući navedeno i polaznu pretpostavku da je "vrijednost" naknade iskorišćenih kapaciteta katastarske parcele" koja se nalazi u okviru urbanističke parcele, ekvivalentna njenoj tržišnoj vrijednosti, bez obzira na pravo vlasništva...",istakao je on.

Ovo bi, kako je dodao, značilo da mogućnost gradnje kapaciteta na nekoj parceli, nema uticaja na ekonomsku cijenu te parcele, ili drugim riječima, da je vrijednost neke katastarske parcele ista bilo da je na njoj moguće graditi jedan ili 50 spratova.

"Svi znamo da se tako niko od nas ne bi ponašao kada odlučuje o svojoj zemlji – imovini. Ako oduzmemo pogođenih 750.000 € koje bi trebalo da su investitori prihvatili da plate potpisivanjem Ugovora sa predsjednikom Opštine, dolazimo do cifre za koju je opština Budva namjerno, združenim kriminalnim djelovanjem oštećena. To je ukupno cca 2.076.424,8 €. Iz svega navedenog jasno je dokazano da je odbornik Krapović Dragan, u vrijeme izvršenja krivičnog djela je obavljao funkciju predsjednika Opštine Budva, kao predlagač sporne Odluke koju je pripremio Plamenac Nikola, sekretar Sekreterijata za zaštitu imovine. Odnosno to je bilo rješenje", naveo je Džaković.

On ističe da su najodgovorniji za primjenu zakona njih dvojica, i pozitivnih propisa, te moraju da snose najveću odgovornost jer su dozvolili da budžet Opštine Budva bude oštećen za 2.000.000 €.

"On je ovo svjesno uradio jer je bio upozoren od strane mene na samoj sjednici da će se ovo isto desiti, i podrobno sam mu tada objasnio šta je protiv zakonito. Imajući u vidu činjenicu da je vlasnik ove zgrade njegov vjenčani kum, jasno je da je Krapović tada namjerno propustio da zaštiti budžet Opštine koju je predstavljao i da je namjerno radio kako bi uštedio pare svojemu kumu", dodao je on.

"Sloboda je i kada ne štetite budžet grada koji treba da štitite, kada ne zloupotrebljavate službeni položaj da bi obogatili kumove. Onaj ko sebe vidi kao šerifa i ko osvetu služi hladnu, treba da vidi dublju poruku filmova Sergia Leonea", poručio je Džaković.