06-09-2017

VIDEO Ekološki incident na deponiji u Brajićima

Iz MZ Brajići ukazuju na ekološki incident na istoimenom lokalitetu na deponiji čvrstog otpada i na važnost njenog zatvaranja, jer je zbog sagorijevanja i velikih količina toksičnog dima koji se širi sa tog mjesta, ugroženo zdravlje mještana.

VIDEO Ekološki incident na deponiji u Brajićima | Radio Televizija Budva

Ukazuju na posljednji u nizu incidenata, koji se dogodio prije četiri dana , a kada je na deponiji na Brajićima izbio požar koji je zahvatio gomilu nataloženog otpada od kada sa tog lokaliteta neprekidno izbija dim.

-Po ko zna koji put se javlja ovaj požar na lokalitetu Brajići koji ne može da se ugasi, radi se o požaru koji je iz dubine i požar koji šteti svima , mješatnima Brajića i budvanima .Radi se o dimu koji nije specifičan i koji je izuzetno toksičan i opasan, nije iz planine , nastao je zbog višegodišnjeg taloženja smeća i otpadnog materijala na ovom lokalitetu, ističe vd predsjednika MZ Brajići Nikola Stojanović.



Zbog ovog ekološkog inciednta poručuje da bi deponiju trebalo zatvoriti i da je potrebno da nadležni preduzmu hitne mjere u tom pravcu , te naglašava da postoje institucije koje treba da utvrde šta na deponiji sagorijeva.

- Do sada sa tog mjesta nije napravljena niti jedna analiza o česticama, a ja lično apelujem na opštinske, državne organe i sve državne institucije da se na deponiju Brajići stavi tačka i da se privede namjeni, kazao je Stojanović.

Mještani smatraju da je potrebno sačuvati dragocjeni prirodni resurs i privjesti ga namjeni, a da se Brajići valorizuju, kako kažu , kao mjesto bez otpada, koje može da obogati turističku ponudu Budve.

Podsjećamo da se gotovo kompletan otpad sakupljen na teritoriji Crne Gore, odlaže na neku od divljih deponija u zemlji , a da su od uređenih trenutno u funkciji dvije sanitarne –Možura koja se nalazi na granici opština Bar i Ulcinj i sanitarna deponija Livade u opštini Podgorica.


Jadranka Nikić