05-04-2022

(VIDEO/FOTO) Alijansa žena DPS-a Budva organizovala predavanje u susret Svjetskom danu zdravlja

U susret Svjetskom danu zdravlja, Alijansa žena DPS Budva organizovala je juče, u hotelu Avala predavanje na temu "Prevencija je zlatni standard i Savremene metode bezbolnog porođaja".


Foto: Portal RTV Budva

Svečano otvaranje i pozdravni govor imala je predsjednica OO Alijanse žena DPS u Budvi, profesorica Dragana (rođ. Lješković) Mitrović.

Kako kaže, ovo je prva aktivnost na temu zdravlja.

Predvanje na temu "Prevencija je zlatni standard" održala je spec. radiologije, dr Sanja Đedović.



Ona je govorila o karcinom dojke, koji je prema svjetskim parametrima najčešći oblik malignog oboljenja kod žena.

Zato je, kako ističe Đedović, neophodno pojačati mjere prevencije i podići svijest naših sugrađana o važnosti redovnih pregleda i kontrola kod specijalista iz ove oblasti.

U okviru događaja, predavanje o "Savremenim metodama bezbolnog porođaja", održala je spec. anesteziolog i reanimatolog dr Vesna Nišavić.



Mogi ne znaju da u Opštoj bolnici u Kotoru nijednu vrstu anestezije trudnice ne plaćaju, takođe ni anestezije za ambulantne intervencije. To je ranije bila praksa ali sada više nije, kazala je Nišavić.





Cilj predavanja bio je informisanje žena o dostignućima u medicini koja podižu kvalitet života i zdravlja žene i promovisanje zdravih pristupa u životu koji unaprijeđuju zdravlje žene.



Na kraju predavanja upriličen je koktel za sve prisutne goste.





Opštinska organizacija Alijanse žena Demokratske partije socijalista u Budvi formirana u februaru 2022. godine.

D.Č.