06-07-2023

(VIDEO/FOTO) Na Rabu završen 12. Festival skulptura u pijesku, pogledajte spektakularne kreacije

Na Rajskoj plaži u Loparu na otoku Rabu završeno je 12. izdanje Festivala skulptura u pijesku. Spektakularne kreacije od loparskog pijeska i vode kreirali su umjetnici iz Hrvatske i inostranstva, a pobjedu je odnijela skulptura “Kraken” koju su zajednički oblikovali umjetnici Valentina Rašan i Maksimilijan Vučinović.


Video: youtube kanal/Turističke priče

Drugo mjesto pripalo je skulpturi „Bepo“ Roberte Mikelić i Noe Ružića-Stasiova, dok je bronzu dobila „Sirena“ Augusta Popijača.

Osim takmičenja u izradi skulptura, Festival je obilježilo i takmičenje u stvaranju najljepše fotografije skulptura. Među nagrađenim autorima fotografija prvo mjesto je zauzela Marija Kordić s fotografijom „Sandy Octopuss“, drugo mjesto s fotografijom „Work in progress“ osvojio je Dražen Kasprek, a treći je bio Franko Benić s fotografijom „Little Helpers“.



Prekrasne skulpture s Rajske plaže i ovoga puta oduševile su sve prisutne, dok su svi ostali mogli uživati u predivnim snimcima iz vazduha koji su pokazali grandioznost morskih čudovišta napravljenih od pijeska.



“Umjetnici nisu imali nimalo lagan zadatak, ali su nas oduševili svojim pješčanim kreacijama koje su za sve okupljene bile prava atrakcija. Radi se o zaista vrijednoj umjetničkoj, ali i turističkoj manifestaciji koja predstavlja sjajnu promociju Lopara kao poželjne jadranske destinacije. Festival skulptura u pijesku jedno je od glavnih događanja koje privlači veliki broj ljudi u Lopar i koji ovde ostaju uživati i nakon što se Festival završi”, poručio je zamjenik direktora Turističke zajednice Opštine Lopar Ivan Pičuljan.



Idejni začetnik ove jedinstvene manifestacije je akademski slikar i profesor Zlatko Kauzlarić Atač, dok je umetnička direktorka festivala akademska vajarka Paula Banić. Nakon Festivala skulptura u pesku zabavi nije kraj – posetioci koji ovog leta odluče da posete Lopar mogu uživati u Ribarskoj fešti, popularnom Paradise Kids Festivalu, kao i poznatoj Loparskoj noći.