02-06-2023

(VIDEO/FOTO) Nesvakidašnje viđenje budvanskih manastira i autentičnih ikona

Izložba pod nazivom "Budvanski manastiri, na raskršću milenijuma", otvorna je sinoć u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u Starom gradu. To je prva izložba digitalno obogaćenih eksponata ikada organizovana u Crnoj Gori, koju je JU Muzeji i galerije Budve pripremila u saradnji i uz nesebičnu pomoć Mitropolije crnogorsko-primorske, sa blagoslovom mitropolita Joanikija.


Foto: TOB

Izložbu su otvorili dr Predrag Zenović, Arhimandrit Pavle Kalanj, iguman manastira Gradište u Buljarici i direktorka JU Muzeji i galerije - Lucija Đurašković.Nesvakidašnje viđenje budvanskih manastira i autentičnih ikonaOvaj naučni i stručni projekat, rađen pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Budva, prvi je u seriji velikih predprojekata u kandidaturi za Evropsku prijestonicu kulture “Budva2028” i predstavlja prvu izložbu koja povezuje originalne ikone budvanskih manastira i najmodernije tehnologije u proširenoj realnosti.

Cilj izložbe je stvaranje interaktivne, savremene prezentacije duhovnog i kulturnog naslijeđa svih manastira sa teritorije Budve, kombinovanjem autentičnih artefakata i konvencionalnih eksponata sa novim tehnologijama i digitalnim instalacijama.Aktuelna postavka obuhvata savremeni pristup i upotrebu najsavremenije elektronske opreme koja segmente manastirskih kompleksa, arhitekturu, slikarstvo i riznicu čini lako razumljivim najširem krugu posjetilaca.

Inicijator projekta je Marko Kentera, koji je sa mr Lucijom Đurašković i autor izložbe.

Savremena stvarnost više ne može jednostavno da se podijeli na fizičke objekte i virtuelne, kompjuterski generisane svjetove. Nove tehnologije omogućile su, ne samo sakupljanje, konzumaciju i organizaciju digitalnih informacija, već i njihovu integraciju u fizičku stvarnost. Digitalna nadgradnja našeg fizičkog okruženja predstavlja osnovu za stvaranje beskrajnog prostornog interfejsa i upotrebu mješovite stvarnosti u svakodnevnom životu i komunikaciji.
Posebno mjesto na skali mješovite stvarnosti (XR) zauzima Augmented reality odnosno proširena stvarnost (AR), novi medij koji ima potencijal da integriše sve ostale medije i kao takav postane dominantan masovni medij u 21. veku. Kada se sve to uspješno spoji sa autentičnim duhovnim naslijeđem dobija se nevjerovatan i jedinstven proizvod – izložba koja je pred posjetiocima. U njoj se spaja kreativnost i tehnologija za stvaranje inovativnih interfejsa između digitalnog i fizičkog svijeta na načine koji izazivaju maštu i bude do sada neviđenu duhovnu autentičnu naraciju.