24-03-2023

(VIDEO/FOTO) Vlasnici zemlje na plaži Mogren dva tražiće pravdu na sudu

Povodom radova na plaži Mogren 2, oglasila se porodica Iva Rađenovića, koja je istakla sve nepravilnosti koje se prije svega odnose na bespravno oduzimanje vlasništva nad zemljom od strane HG Budvanska rivijera.

(VIDEO/FOTO) Vlasnici zemlje na plaži Mogren dva tražiće pravdu na sudu | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Naime, ova kompanije se prema riječima pravnog zastupnika potomaka Rađenovića, davne 1952. prećutno upisala kao vlasnik imanja na budvanskoj plaži, a sada je dozvolila zakupcu da pod parolom obnove crkve, sruši postojeći objekat i gradi novi, veće površine i vrijednosti i time prekrši slovo Zakona o restituciji, pod kojom je objekat bio i povrijedi osnovna ljudska prava. Problem je veći zbog činjenica da je ovaj objekat, prema riječima suvlasnice zemlje Lucije Đurašković srušen bez znanja porodice, a prilikom izvođenja radova oštećena je parcela u privatnom vlasništvu, zbog čega će narednih dana na teren izaći geometar i ograditi sporni dio zemljišta. Nakon obraćanja HG Budvanska rivijera, porodica je odlučila da svoja prava potraži sudskim putem.

Porodica pokojnog Iva Rađenovića posjeduje velikI kompleks zemljišta na plaži Mogren 2, a na spornom dijelu 1927. godine Rađenović je napravio restoran što ga čini pionirom turzma i ugostiteljstva na ovim prostorima naglašava u izjavi za Polis pravni zastupnik advokat Veselin Kaluđerović. Prema njegovim riječima 1952. godine došlo je do promjene.


Veselin Kaluđerović/Foto: printscreen

“Te godine Budvanska rivijera dobija posjed tog imanja, ruši njegov objekat i u naredne dvije godine podiže novi objekat koji je tu bio sve do prije nekoliko mjeseci kada je porušen. Nikada porodici Rađenović pravno nije oduzeta ta imovina, nema rješenja o konfiskaciji , kupoprodaji, znači nema ništa. Bez ijednog dokumenta Budvanska rivijera se ukljižila kao vlasnik u postupku izlaganja katastra”, kazao je Kaluđerović.

Godine 1995. porodica Rađenović podnosi zahtjev za restituciju, a 2009. godine održano je poslednje ročište. Hotelska grupa Budvanska rivijera prema riječima Kaluđerovića, a u skladu sa članom 32 Zakona o restituciji, nema pravo da utiče na oduzeta imovinska prava.

“Određeni organi koji su imali jasnu zabilježbu restitucije morali su da obavijeste porodicu jer, jer je ona ako ništa drugo umješač. Oni to nisu uradili i time su grubo prekršili Zakon o upravnom postupku . Da se tu govorilo o vraćanju onog objekta tačno kakav je bio to bi bilo isplativo, a ovo je sasvim drugačije, povećana je kvadratura značajno”, naveo je Kaluđerović.

Objekat na plaži Mogren 2 uništen je na vandalski način , bez znanja prethodnih vlasnika i u suprotnosti sa važećim imovinsko pravnim propisima, smatra nasljednica Iva Rađenovića, Lucija Đurašković i dodaje da nije problem u renoviranju objekta već u činjenici da je isti bio pod restitucijom, da su ugrožena ljudska prava i prekršen zakon.


Lucija Đurašković/Foto: printscreen

“Nikakva prava u suštini oni nemaju jer su ugrozili osnovna ljudska prava , a to je naše privatno nasljedstvo . Ja pozivam direktora Budvanske rivijere da se obrati direktno ili predsjedniku njihovog borda direktora i daju svoje obrazloženje na sve ovo što je naš advokat izjavio“, poručila je Đurašković.

Potomci Iva Rađenovića samo žele pravdu kada je u pitanju spornih skoro 400 metara kvadratnih zemlje koja je njihova đedovina i za koju su kako naglašavaju emotivno vezani.

“Naša parcela koja je odmah iza bifea je takođe oštećena in as niko nikad nije pitao kao porodicu da li smijemo da pređemo preko vase parcele dacrade bageri da rdae kamioni. Mi ćemo izvesti geometre , ogradićemo svoj dio zemljišta”, kazala je Anđelika Ivković, suvlasnica zemlje.


Anđelika Ivković/Foto: printscreen

Porodica je, kako zaključuje advokat Kaluđerović, održala sastanak sa predstavnicima Budvanske rivijere, a tom prilikom su im iz te kompanije kazali da svoja prava potraže sudskim putem što će oni i učiniti.

HG Budvanska rivijera nedavno se na upit našeg portala izjasnila o gradnji na plaži Mogren dva, o čemu možete pročitati na linku.


Video: Danilo Rosandić


Mogren plaža dva iz 1936.