09-05-2022

(VIDEO) Izložba „Budva živi istoriju“ otovorena sinoć na sajmu knjiga u Podgorici

Na 16. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja sinoć je otvorena izložba "Budva živi istoriju (2020/2021)" za koju su fotografije odabrale Gordana Ljubanović i Maja Simonović.



"Izložba je nastajala u periodu pandemije koja je značajno promijenila naš svijet i način života, a JU Narodna biblioteka Budve je imala namjeru da prikupi i sačuva dokumentarna svjedočanstva o svemu što smo proživljavali: od prvih poremećaja svakodnevnog života, preko uvođenja vanrednih mjera, do uspomena na trenutke izolacije i usamljenosti, života na distanci i pod maskama", saopšteno je iz ove javne ustavnove.



U tom cilju, kako su istakli, Biblioteka je osmislila projekat „Budva živi istoriju“ i pozvala je građane sa teritorije budvanske opštine da doniraju fotografije na kojima su zabilježili lične ili društvene momente nove realnosti. Te fotografije su postale dio zavičajnog fonda Biblioteke i ostaće kao čuvari našeg kolektivnog sjećanja.

"Cilj je bio da se prikupi i zabilježi što više detalja i situacija iz života građana Budve, koji bi budućim pokoljenjima pričali priču o našem vremenu. Na sajtu www.nbbd.me i na FB stranici Biblioteke svakodnevno smo objavljivali fotografiju dana, tokom perioda pandemije. Ovaj zajednički poduhvat građana i Biblioteke okončan je izložbom radova najveće dokumentarne i likovne vrijednosti koju prvi put predstavljamo na Sajmu", naveli su iz budvanske Biblioteke.