21-09-2023

(VIDEO) Kordić: Muzičku školu u Budvi pohađa 620 đaka, iz godine u godinu raste zainteresovanost za upis

Direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi, Dušica Kordić prilikom gostovanja u Jutrom iz Budve najavila je da će učenici i u narednom periodu nastupati u okviru manifestacija i priredbi, a kako je kazala posljednjih deset godina u školi bilježe povećano interesovanje za upis.

(VIDEO) Kordić: Muzičku školu u Budvi pohađa 620 đaka, iz godine u godinu raste zainteresovanost za upis | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Ona je najavila je da će škola u narednom periodu nastaviti saradnju sa institucijama i ustanovama iz našeg grada, te da će djeca imati priliku da se pokažu u izvođačkom smislu na raznim manifestacijama i priredbama.

"Imam divan kolektiv, ja sam u njemu bila sedam-osam godina, koji vrlo odgovorno radi svoj posao i uvijek je usklađen sa roditeljima i potrebama djece. Imamo Dan širuna 7. oktobra gdje će nastupiti djeca i hor muzičke škole sa dirigenticama Jelenom Kaluđerović i Jelenom Otašević koje zaista predano rade sa djecom", istakla je Kordić.

Kako je navela, nastupi izvan okvira same škole mogu dodatno motivisati djecu, ali treba imati mjeru.

"Uvijek ste na tankom ledu ako djetetu date suviše nastupa u kratkom vremenskom periodu, jer potrebno je vrijeme da se energija i znanje obnove. Moj pokojni profesor je govorio: "Da se kiseli." Znate, odsvirate jednom, napravite pauzu od nekih 15 do 20 dana. Može, ali vi ne dobijate period sticanja novih vještina. Znači, potrebno je naći mjeru da se djeca ne preforsiraju", dodala je direktorica ŠOMO Budva.

Raste zainteresovanost za upis, neophodni veći prostorni kapaciteti

Poslednjih deset godina, kako je ukazala, raste zainteresovanost za upis, ali su neophodni i veći prostorni kapaciteti.

"Ove godine imamo 620 đaka, 50 i nešto profesora, prostorne kapacitete nemamo i o tome se godinama priča. Bilo bi lijepo kada bi imali svijest o tome da je muzička škola podjednako važna kao osnovna škola. Muzičke škole nisu obavezne kao osnovne, ali ovdje idemo po ličnom nahođenju ili talentu. Tako da su prostorni kapaciteti zasita neophodni i bilo bi lijepo da, kako imamo sluha za muziku, tako da imamo sluha i za takve stvari. Jer to je zaista neophodno", naglasila je Kordić, koja je u emisiji Jutrom iz Budve govorila i o važnim pedagoškim aspektima u radu sa djecom.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja:



M.S.