02-10-2023

(VIDEO) Kuljača o “Sofiji i čuvarima vremena“: Trudila sam se da knjiga bude interesantna, da se u svakom poglavlju desi nešto novo

“Sofija i čuvari vremena“ novi je naslov budvanske spisateljice Tatjane Kuljače koja je povodom objavljivanja knjige gostovala u Jutrom iz Budve.


Kuljača, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Riječ je o savremenoj bajci koja zaokružuje trilogiju o Sofijinim avanturama. Izdavač je kuća Ourobrors iz Podgorice, a objavljivanje ovog djela podržalo je i Ministarstvo kulture i medija.

Autor ilustracija je Nikola Backović, urednički i lektorski rad potpisuje mr Natalija Đaletić, a recenziju je napisao Veljko Veljović.


"Sofija i čuvari vremena", Foto: Privatna arhiva/Tatjana Kuljača

Knjiga se može naći na IX Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici koji se održava u Bemax areni do 12. oktobra.

Gostujući u Jutrom iz Budve autorka knjige osvrnula se na radnju trećeg dijela pomenute trilogije.

"Sofija sa još dvoje dece koja su vrlo slični njom odlazi u potragu za izgubljenim stranicama iz knjige vremena koja govori o tome kako se upravlja vremenom, kako možemo mijenjati događaje u prošlosti i mijenjati budućnost, što je veoma opasno ako se nađe u pogrešnim rukama. Tako da su oni požurili da nađu te stranice i vrate ih tamo gdje one pripadaju", kazala je Kuljača.

Kako je navela, priču pišem onako kako voli da čita, a avantura u aktuelnoj knjizi je jako intenzivna.

"Ima dosta preokreta i drži pažnju, tako bar kažu. Ja sam se trudila da bude interesantna kroz cijelo čitanje, da se u svakom poglavlju nešto novo iznenada desi. Knjigu obično prvo pročitaju mame, a onda djeca. Djecu je malo teže danas animirati da čitaju. Sad će promocija, pa ćemo se potruditi da ih animiramo da pročitaju "Sofiju i čuvare vremena" ", istakla je Kuljača.

Autorka je naglasila da kada piše ima u vidu šta je današnjoj djeci interesantno. Njima su, kako je istakla, manje interesantni dugi opisi koje su voljele starije generacije, te da ona traže radnju.

"Mora da bude nešto jako interesantno da bi to uhvatilo njihovu pažnju. Na takav način i pišem, trudim se da radnja bude brza, da se stalno nešto dešava. To im drži pažnju", navela je ona.

Kompletno gostovanje možete pogledati na sljedećem linku:



M.S.