10-03-2022

(VIDEO) Milatović u Budvi: Očekujemo milijardu eura od turizma za ovu sezonu

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je prilikom jučerašnje posjete HG "Budvanska rivijera" istakao da je, kada je riječ o ovogodišnjoj turističkoj sezoni, umjereni optimista. Po pitanju otkazivanja aranžmana turista iz Rusije i Ukrajine, koji čine čak 21 odsto ukupnog turističkog prometa Crne Gore, kako kaže, treba sačekati, jer NTO čini sve što je u njenoj moći da ojača promociju naše zemlje na alternativna tržišta.

(VIDEO) Milatović u Budvi: Očekujemo milijardu eura od turizma za ovu sezonu | Radio Televizija Budva

"Pod tim mislim na tržište centralne Evrope, Skandinavije i zapadne Evrope, kako bismo nadomijestili mogući manjak turista sa Ruskog i Ukrajinskog tržišta", kazao je on.

Milatović je istakao da se nada da će i ova godina biti kao i prošla, u kojoj smo u neizvjesnim okolnostima, kako je kazao, uspjeli da oporavimo crnogroski turizam.

"Nadam se da će ova godina biti bolja nego što to trenutno izgleda, upravo kroz ovakva zajednička ulaganja trudićemo se da nadomjestimo manjak. Ovdje bih takođe izdvojio i to da nakon toga što smo na sjednici Vlade odredili desetak starteških ruta, gdje su za aerodrume obezbjeđene subvenicje, aerodromi dodatno povećali povezenaost Crne Gore sa ostatakom Evrope. Kao rezultat toga imamo povećano interesovanje velikog broja aviokompanija koje će ove godine po prvi pu letjeti za Crnu Goru i sa tžišta Skandinavije, Blatičkog mora, a otvorićemo i neka egzotičnija tržišta, kao što su Saudijaska Arabija, Kazahstan, tržište Izraela, uz značajan fokus na region", kazao je on.



Ministar je napomenuo da je umjereni optimista i da se nada da ova godina u Crnoj Gori može biti, takođe, godina značajnog oporavka turizma.

"Da vas podsjetim da sasvim sigurno zbog svih dešavanja i bloakde vazdušnog prostora Rusije, jedan dio turista iz Evrope koji bi svakako možda odabrao neku udaljenu destinaciju možda na jugoistoku Azije, sada će svoje ljetovanje usmejriti na Evropu, tako da imaćemo i djelimično pozitivne efekte svih ovih dešavanja", istakao je Milatović.

Kako je naglasio, nada se da će Crna Gora ove godine ostvaraiti milijardu eura od turizma, koje su planirane budžetom za ovu godinu.


D.P.