30-04-2022

(VIDEO) Mitropolit Joanikije bogoslužio u obnovljenoj crkvi Svetog Nikole na Brajićima

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas Svetu službu Božiju u crkvi Svetog Nikole na Brajićima.

(VIDEO) Mitropolit Joanikije bogoslužio u obnovljenoj crkvi Svetog Nikole na Brajićima | Radio Televizija Budva

Foto: Željko Drašković

Sasluživali su mu: arhimandrit Jefrem (Dabanović), protojereji Petar Cerović, Ivan Stanišić i Slobodan Lukić i jerođakon Sionije (Zorić)

Pred početak Liturgije Vladika je obavio malo osvećenje obnovljenog hrama posvećenog Mrlikijskom Čudotvorcu.

U liturgijskoj besjedi rekao je da svi koji vjeruju u Hrista doživljavaju vaskrsenje kao svoju pobjedu i kao i naše vaskrsenje.

“Jer nas je On učinio učesnicima i sapričasnicima NJegovog vaskrsenja i NJegove pobjede nad smrću. On je prvjenac iz mrtvih. A kada to govori apostol Pavle ukazuje na to da za prvjencem idu mnogi. I ti mnogi – to su svi hrišćani kroz sva vremena”, rekao je on.


Video: Todovid/yt

Dodao je da je vaskrsenje Hristovo ključna tačka oko koje se odvija sav život nas hrišćana.

“To je sunce koje obasjava sve. Hristos je zasijao novim životom kao sunce kad se rađa i osvjetljava i oživljava sve i svja. Ova radost je radost neba i zemlje, i nas koji smo na zemlji i onih koji su na nebesima – sveopšta radost i sveopšte obnovljenje. Zato se sabiramo oko Hrista Boga živoga kao oko glave Crkve Božije”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Naglasio je i da je obnovljena i danas osveštana crkva Svetog Nikole simbol vaskrsenja.

“Bila je podignuta u davna vremena, ali je ova generacija zatekla samo nešto malo zidova i temelja. I obnovili su ovu crkvu. Ona je vaskrsla iz dubina zemlje, pojavila se u svojoj prvobitnoj slavi. I zato treba da zablagodarimo svima onima koji su u slavu vaskrsenja Hristovoga učinili sve da se ova crkva obnovi”, naglasio je Vladika Joanikije.


Video: Todovid/yt

Vladika Joanikije je istakao da je naša vjera vjera u vaskrsenje i da zato obnavljamo i gradimo hramove Božje.

“I kad su najteža vremena, vjerujemo da su ona privremena, da prolazi ono što je teško a da Gospod vodi Crvu ka svome vječnome i neuništivome Carstvu. To Carstvo Božije, Hristovo, već ovdje se pojavljuje po mjeri naše vjere, naše ljubavi. LJubav Božja je pokrenula ovdje sveštenike Jova i Ivana i čestite Brajiće na čijem čelu je gospodin Vlado Dapčević, kao predsjednik odbora i gospodin Aleksić koji su dosta učinili, naravno uz pomoć mnogih i mnogih”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Vladika je poželio da Bog nagradi svakoga ko je, kako je rekao bilo šta pomogao oko obnove hrama.

“Rekli su da neće da se izdvajaju našim odlikovanjima i mi to poštujemo, jer je i najljepše i najljudskije. Neka Bog svakoga i nagradi i blagoslovi i sve one koji su obnovili hram i svakoga onoga koji će ga i ubuduće paziti i ovdje dolaziti na Svetu službu”, zaključio je Mitropolit Joanikije.

Izvor: MItropolija.com