26-07-2022

(VIDEO) MZ Reževići: Tražimo da se poništi rješenje glavnog državnog arhitekte i spriječi devastacija Skočiđevojke

Mjesna zajednica Reževići uputila je urgenciju predsjedniku Opštine Budva Marku Careviću da upozna javnost šta je njegova administracija preduzela da se poništi rješenje glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića zbog utvrđenih nepravilnosti i spriječi devastacija lokaliteta Skočiđevojke na kojoj je predviđena gradnja megalomanskog projekta kiparske kompanije KDP Promotion and Investments Limited. Sa jučerašnje konferencije za novinare u Reževićima ponovo je poslata poruka da je riječ o korupcionaškom poslu.


Foto: RTV Budva/A.R.

Iz MZ Reževići podsjećaju da su podnijeli inicijativu skupštinskom Odboru za planiranje prostora za konsultativno saslušanje bivšeg ministra Ratka Mitrovića, glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića i sadašnjeministarkeAne Novaković – Đurović u vezi sa postupcima koji su vođeni za Skočiđevojku. Predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Aleksandar Radović kazao je da im niko ne izlazi u susret iako su podnijete brojne tužbe Upravnom sudu i krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu, jer su utvrđene brojne nepravilnosti u postupku izdavanja saglasnosti na idejno rješenje turističkog kompleksa sa stanovima za tržište.



Članica Savjeta MZ Reževići Tamara Goliš kazala je da je mjesna zajednica iskoristila sve zakonom dozvoljene mogućnosti da pokuša da spriječi devastaciju prostora na Skočiđevojci.

Mještanin Reževića i bivši predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović kazao je da oni nisu protiv investitora, ali da su protiv toga da se gradi objekat visine 60 metara i dužine 340 metara, kapaciteta 1.500 gostiju.

On je podsjetio da je SDT-u podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Ratka Mitrovića čiji su, kako je kazao, sinovci projektovali objekat na Skočiđevojci.

Mještanin Miško Rađenović je kazao da je ovo očigledan slučaj da jedna opština i jedna država saturira turističke prostore u korist pojedinačnih investitora, što je u potpunoj koliziji sa lokalnom zajednicom i mediteranskom pričom koju Crna Gora strategijski treba da njeguje.

Goliš je posebno obavijestila javnost da je osnovni problem kod rješenja glavnog državnog arhitekte to što su ona donešena bez izrade međunarodnog javnog konkursa za dobijanje idejnog urbanističkog tehničkog rješenja, što je bilo propisano urbanističkim projektom zbog značaja i vrijednosti lokacije.

Pogledajte kompletne izjave učesnika današnje press konferencije u Reževićima.