09-05-2023

(VIDEO) Na 44.000 zdravstvenih osiguranika u budvanskom DZ trenutno samo sedam ljekara

Odlukom Fonda za zdravstveno osiguranje da se kod izabranog ljekara, može registrovati do 2.000 pacijenata, bez obzira na starosnu dob, otvorile su se na hiljade slobodnih mjesta za pacijente kod ljekara, tim povodom za porgram RTV Budva govorio je direktor bdvanskog DZ Blažo Radoman.

(VIDEO) Na 44.000 zdravstvenih osiguranika u budvanskom DZ trenutno samo sedam ljekara | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Radoman je kazao da je broj zdravstvenih osiguranika u JU Dom zdravlja daleko veći u odnosu na broj doktora koji po pravilniku treba da radi u ovoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi.

Dom zdravlja za sada na evidenciji ima čak 44.000 osiguranika, a na Opštoj praksi u odnosu na tu brojku potrebna bi bila 23 ljekara, dok trenutno posao obavlja samo njih deset, od čega su neki i na godišnjem odmoru.

"Neki ljekari su nam na i odmoru, koriste svoje zakonsko pravo do početka ljetnje turističke sezone, jer tokom iste medicinsko osoblje ne koristi godišnje odmore, te nam je trenutno na raspolaganju samo sedam ljekara", kazao je Radoman.

Kompletan razgovor možete pogledati u prilogu Zorane Petrović:



Radoman je napomenuo da su po pravilniku Fonda za zdravstveno osiguranje regulisani i normativi kolika na dnevnom nivou u toku jedne smjene treba biti dužina pregleda, te koliko pacijenata može da pregleda jedan ljekar.

Po pravilniku kako je kazao, to bi bila brojka od 30 do 35 zdravstvenih osiguranika, ali kako Radoman ističe jedan budvanski izabrani ljekar dnevno pregleda i do 80 građana koji zatraže njegovu pomoć, što je sve kako je istakao posljedica nedostatka ljekara.



"Ja ovim putem moram i da se zahvalim našim doktorima, jer kada bi se striktno držali pravilnika, veliki broj naših građana odnosno pacijenata koji su u potrebi za zdravstvenom uslugom moro bi duže da čekaju te ne bi bilo uvijek izvodljivo da im se u jednom danu pruži adekvatna usluga", istakao je Radoman.

D.P.