31-10-2022

(VIDEO) Odbor povjerenika Opštine Budva usvojio sve tačke dnevnog reda

Odbor povjerenika Opštine Budve na današnjem zasijedanju usvojio je svih osam tačaka dnevnog reda, među kojima rebalans budžeta za tekuću godinu, završni račun za prošlu godinu, dopune Programa investicionih aktivnosti i uređenja prostora opštine Budva za 2022. godinu, kao i Odluku o upotrebi simbola Opštine Budva.

(VIDEO) Odbor povjerenika Opštine Budva usvojio sve tačke dnevnog reda | Radio Televizija Budva

Za predlog Odluke o izmjeni Odluke o Budžetu Opštine Budva za 2022. godinu glasalo je pet članova Odbora, a jedan je bio uzdržan.

Sjednici Odbora povjerenika prisustvovalo je šest članova, a jedan član je najavio odsustvo.

U uvodnom izlaganju, pomoćnik sekretara za finansije Opštine Budva Slavko Đukanović istakao je da zakonski osnov koji je bitan za donošenje ove odluke, navevši dva razloga.

"Prvi je što smo morali da, shodno izmjeni Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i shodo programu Evropa sad, uskladimo zarade zaposlenih u organima javne uprave i preduzećima. Drugi razlog jeste taj što smo uspjeli radom naših službi da osnovne primitke budžeta podignemo na veći nivo. Takođe, razlozi zbog čega je došlo do povećanje prihoda je povećana naplata poreza na nepokretnost. Prosječna cijena nepokretnosti za Budvu je porasla za oko 20 odsto, što je uslovilo da je osnovica veča, a dobra naplata dovela je do povećanja prihoda po ovom osnovu. Mislim da je jako bitno naglasiti da su to pozitivne stvari jer smo uvećali budzet za nekih 4,2 miliona eura. Nadam se da ćemo do kraja godine ulagati u infrastrukturu našeg grada i unaprijediti život građana Budve", istakao je Đukanović.

Kako je navedeno u Predlogu Odluke o izmjeni Odluke o Budžetu za tekuću godinu, rebalansom su primici i izdaci planirani u iznosu od 40.994972,17 EUR.

Povjerenici su se identično izjasnili i o drugoj tački dnevnog reda - Predlogu Odluke o završnom računu Opštine Budva za 2021. godinu. Za usvajanje ovog predloga glasalo je pet, a uzdržan je bio jedan član Odbora povjerenika.

"Iz predloga odluke o završnom računu proizilazi da su primici bili preko 37 miliona eura, što znači da je Opština u 2021. godini funkcionisala i više nego dobro, uprkos raznim pritiscima i udarima sa strane na gospodina Carevića. Za mene je posebno upečatljivo ostalo što u tom predlogu Odluke stoji da smo mi kao Odbor povjerenika znatno doprinijeli ovom budžetu, s obzrom da su se smanjila sredstva opredijeljena za odbornike SO Budva", istakao je član Odbora povjerenika, Miloje Nišavić.

Na isti način povjerenici su glasali i o Predlogu izmjena i dopuna Programa investicionih aktivnosti Opštine Budva za 2022. godinu i Predlogu izmjena i dopuna Programa uređenja prostora opštine Budva za 2022.godinu.

Predlog Odluke o upotrebi simbola Opštine Budva bio je peta tačka dnevnog reda, a za usvajanje glasalo je pet članova Odbora, a jedan je bio uzdržan.

Odbor je raspravljao o Predlogu Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama. Predlog je usvojen sa pet glasova za i jednim uzdržanim.

Predlozi zaključaka o usvajanju izvještaja o radu i finansijskom poslovanju DOO"Vodovod i kanalizacija" Budva i DOO "Otpadne vode" Budva usvojeni su sa pet glasova za i jednim uzdržanim, nakon čega je predsjednik Odbora povjerenika Nebojša Jušković zaključio 12. sjednicu.

Na kraju sjednice, predsjednik Odbora Nebojša Jušković uputio je zahvalnost svim članovima Odbora koji su, kako je kazao, u vremenu kada to nije bilo lako svoje radne i porodične obaveze usklađivali sa obavezama u radu Odbora povjerenika.

"Svoje slobodno vrijeme su posvetili i profesionalne obaveze ostavili sa strane da bi deblokirali rad lokalnog parlamenta i omoguće izvršnoj vlasti da pokrene stvari koje su od interesa građana Budve i grada. Zahvalio bih se izvršnoj vlasti i sredstvima javnog informisanja koji su na objektivan način izvještavali o našem radu. Zahvalio bih se i Sluzbi Skupštine, ali i onima koji nisu htjeli da nam pomognu i pokušavali da određenim neistinama unesu nemir u rad našeg Odbora", poručio je predsjednik Jušković.



Menadžer Opštine Budva, Nikola Jovanović istakao je da je današnja sjednica posljednje zasijedanje Odbora povjerenika i zahvalio se članovima Odbora što su, kako je naveo, uspjeli da se "uhvate u koštac" sa brojnim problemima sa kojim su se susreli.

"Bili su zaista konstruktivni i politički djelovali krajnje nepristrasno. Donosili su odluke zavisno od toga da li je to potrebno građanima Budve, a ne u odnosu na diktate određenih političkih subjekata. Za njih je ovo bio izazovan trenutak, kada dolaze nakon osam mjeseci blokade skupštine i zaista mogu da kazem da su ispunili sva očekivanja", rekao je Jovanović, ocijenivši da je današnjom presudom Upravnog suda, vezano za izbor Mila Božovića za predsjednika Opštine, stavljen pečat na sve dileme i kritike učesnika u izbornom procesu.



Na presudu Upravnog suda osvrnuo se i član Odbora povjerenika Opštine Budva, Miloje Nišavić.

"Danas smo dobili presudu u našu korist koja potvrđuje da je odluka o izboru predsjednika Mila Božovića apsolutno zakonita i da je Odbor imao sva ovlašćenja da u skladu sa zakonom i Ustavom donese tu odluku. Sa druge strane, Upravni sud u obrazloženju odluke ističe da je Odbor povjerenika posvetio posebnu pažnju funkcionisanju lokalne samouprave, što je nesebično i konkretno Sud uzeo u ozbir prilikom donošenja predmetne presude", poručio je Nišavić.



Posjetimo, neposredno pred početak 12. sjednice, Odbor povjerenika saopštio je da je Milo Božović zakonito izabran na mjesto predsjednika Opštine Budva, a da je presudom Upravnog suda odbijena kao neosnovana tužba poslanika Dragana Krapovića.