18-07-2022

(VIDEO) Održan šesti sastanak na temu buke: Situacija izmiče kontroli, Budva da ne bude destinacija za noćni provod

Šesti sastanak na kojem je diskutovano o problemu buke na području kontakt zone Starog grada, ali i u drugim djelovima budvanske opštine, održan je danas u Velikoj sali Opštine Budva. Sastanku su prisustvovali predstavnici pet mjesnih zajednica, Komunalne inspekcije i policije, Udruženja ugostitelja Budve, dok je izostao dolazak funkcionera lokalne vlasti.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice “Gospoština” Ljubomir Rađenović smatra da situacija u posljednje dvije sedmice izmiče kontroli kada je u pitanju buka.

“Na posljednje tri sjednice nema predstavnika lokalne vlasti, dok načelnik Komunalne inspekcije i policije tvrdi da ovaj organ nema dovoljno službenika. Situacija izmiče kontroli i vraća se na stanje koje smo imali ranije”, istakao je Rađenović.



Da problem buke treba promptno riješiti, poručuje predsjednik Savjeta Mjesne zajednice “Stari grad” Luka Vučković.

“Želimo jasnu strategiju, da zaštitimo građane, da im garantujemo miran i dostojanstven život ili da postanemo cirkus. Ako je to poenta našeg turizma, onda da stavimo duple prozore, pa i mi da stavimo zvučnike i da svi pravimo cirkus. Ili ćemo uvesti red, jer kompromisa nema što se tiče Staroga grada”, kazao je Vučković.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Budva Aleksandar Jovanović ukazao je da Budva treba da bude bolje mjesto za život i poslovanje, a ne isključivo destinacija za noćni provod.

“Haos i buka je nešto što nije dugoročno održivo. Buka je veliki problem koji tjera goste iz Budve, a tu sliku mi želimo dugoročno da mijenjamo”, rekao je Jovanović.



Sastanku je prisustvovao i načelnik budvanske Komunalne inspekcije i policije Darko Čelebić koji je kazao da je problem buke potenciran i na jutros održanom sastanku sa predsjednikom Opštine, sekretarima i načelnicima u lokalnoj upravi.

“U našoj službi rade samo tri ovlašćena komunalna policajca, jedan je pod disciplinskim postupkom, a dva službenika su na bolovanju. Imamo deficit kadra, tražili smo pomoć i od drugih opština, ali i one su u sličnom problemu. Prekomjerna buka prošle sedmice evidentirana je u još četiri ugostiteljska objekta i njima će biti napisane kazne. U mjeri u kojoj možemo mi i radimo. Praktično smo desetkovani, radimo sa tri čovjeka. Država smatra da je Budvi dovoljno šest komunalnih policajaca, jedan na 5.000 stanovnika”, naglasio je Čelebić.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Pored rukovodstva mjesnih zajednica “Stari grad” i Gospoština” sastanku su prisustvovali i članovi mjesnih zajednica “Babin do”, Budva centar I” i “Podkošljun”. Ocijenjeno je da problem buke ne treba vezivati samo za područke Starog grada, već je u pitanju izazov sa kojem se suočavaju stanovnici na širem području. Kako su kazali direktor hotela “Aleksandar” Ranko Popović i Nikola Tudorović iz hostela “Freedom” u Starom gradu sveprisutnom bukom nezadovoljni su i njihovi gosti.

Koordinatorka službi za Budvu pri Upravi za inspekcijske poslove Višnja Orban pojasnila je da UiP nije nadležan za problem buke, već lokalni organi.

“Mi to ne možemo iskontrolisati, jer po zakonu to nisu naša ovlašćenja”, istakla je Orban.

Kod predstavnika mjesnih zajednica najveće nezadovoljstvo izazvalo je neprisustvo funkcionera lokalne vlasti. Takođe, saopštili su da je na sastanak pozvan i novi načelnik Centra bezjednosti Budva, koji se nije pojavio.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Oni smatraju da nemaju podršku Opštine, te najavljuju i radikalizaciju u svom djelovanju, koja može podrazumijevati i blokade saobraćajnica, te postavljanje zvučnika ispred zgrade Opštine i emitovanje buke. Kazali su i da su stupili u kontakt sa novim Odborom povjerenika Opštine Budva i da im je saopšteno da će imati podršku članova ovog tijela.

Na sastanku su, ipak, preovladali konstruktivni tonovi i dijalog, iako je u pojedinim momentima atmosfera bila napeta, jer su očekivanja inicijatora sastanka (mjesnih zajednica) velika, a Komunalna inspekcija i policija je deficitarna sa kadrovima.

Svi akteri saglasili su se da je neophodan nastavak komunikacije, u cilju dugotrajnog prevazilaženja problema u Budvi. Pojedini smatraju da je za kvalitetniji dijalog neophodno i prisustvo druge strane, odnosno vlasnika lokala za koje smatraju da imaju odgovornost zbog nivoa buke.

Saopšteno je i da se očekuje ponovni dolazak predstavnika Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, a da nije uključeno da nekom od narednih sastanak prisustvuje i ministar Goran Đurović.

Novi, sedmi po redu sastanak zakazan je za sljedeći ponedjeljak sa početkom u 10 sati.



M.S.