29-10-2021

(VIDEO) Održana edukativna radionica o prevenciji karcinoma dojke

U okviru aktivnosti povodom mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, u organizaciji Doma zdravlja Budva u Akademiji znanja održana edukativna radionica na temu "Prevencija karcinoma dojke", o čemu su govorili dr Sanja Đedović, spec. radiolog, dr Milica Marović, spec. ginekolog, dr Petar Milić, spec. opšte hirurgije i Ivana Mihović, psiholog.

(VIDEO) Održana edukativna radionica o prevenciji karcinoma dojke | Radio Televizija Budva

Oktobar je mjesec borbe protiv karcinoma dojke, koji je prema svim svjetskim parametrima najčešći oblik malignog oboljenja među ženskom populacijom. Pritom, ovaj oblik kancera je vodeći uzročnik smrti među ženama. Doktori savjetuju redovne ultrazvučne ali i samopreglede nakon 20. godine, te napominju da je najvažnija figura u procesu uspješne prevencije i pravovremenog djelovanja, upravo sama žena.

Zato je neophodno pojačati mjere prevencije i podići svijest naših sugrađana o važnosti redovnih pregleda i kontrola kod specijalista iz ove oblasti, istakla je dr Sanja Đedović, spec. radiolog na radionici.

Ona je predstavila prezentaciju
gdje su prikazani slajdovi o prevenciji raka dojke, naglasivši, pored ostalog, da je obavještenost pacijenata od strane specijalista vrlo značajna:



Dr Đedović je navela primjer Švedske kao najuspješnije zemlje kada je riječ o prevenciji karcinoma dojke:



O hormonskim aspektima karcinoma dojke po životnim periodima govorila je dr Milica Marović, spec. ginekolog. Takođe, pojasnila je na koji način hormoni imaju uticaj na mogući razvoj prekanceroze i karcinoma:



Dr Petar Milić, spec.opšte hirurgije skrenuo je pažnju je na epidemiološku situaciju, ističući da je karcinom dojke poprimio pandemijski karakter.

Procenjuje se da je prošle godine dijagnostikovano čak 2,3 miliona novih slučajeva karcinoma dojke, što je 11,7 odsto svih slučajeva karcinoma na svijetu:



Kontrolni pregledi i razvijena dijagnostika danas su mnogo pomogli u prevenciji i liječenju maligniteta dojke, ali kada se bolest desi, najčešće je neophodna psihološka pomoć. O tome kakav je to put i kakva je uloga psihologa objasnila je Ivana Mihović, psiholog:



Trenutne brojke nas opominju i ujedno ukazuju na ozbiljnost problema obolijevanja od karcinoma dojke, naglašavajući značaj svakodnevnog praktikovanja zdravih stilova života, redovnog samopregleda dojki najmanje jedan put mjesečno i redovnih odlazaka na ultrazvučne i mamografske preglede i kontrole bilo u sklopu skrinig programa karcinoma dojke ili na osnovu uputa i preporuka ljekara iz razloga što se rak dojke danas može uspješno liječiti.



Za bolji uspjeh liječenja važno je pravovremeno otkriti bolest i započeti terapiju. Zato je veoma važno da se žene same pregledaju, ili da učestvuju u organizovanim ljekarskim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju karcinoma dojke, poručeno je sa današnje radionice.



Osim sugrađanki, radionici su prisustvovale i članice Kluba za starije u budvanskom Crvenoom krstu kao i zaposleni u ovoj organizaciji.

Izvršna direktorica Akademije znanja Valentina Bellenger je, pozdravljajući prisutne goste i predavače na samom početku, istakla da daje punu podršku interaktivnoj radionici na temu prevencije karcinom dojke, i kao rukovodilac, a, prije svega, kao žena.

"Akademija znanja će i ubuduće izlaziti u susret svim događajima od značaja za javnost, a sa posebnom pažnjom onima koji se tiču edukacije u oblasti zaštite zdravlja", kazala je ona.

Moderator edukativne radionice bila je Sandra Radulović.

D.B.