16-10-2023

(VIDEO) Održana promocija bajke za djecu „Sofija i čuvari vremena“ autorke Tatjane Kuljače

Promocija bajke za djecu pod naslovom „Sofija i čuvari vremena“, autorke Tatjane Kuljače, upriličena je u holu Akademije znanja u organizaciji Narodne biblioteke Budve, a štampanje nove knjige u izdanju podgoričkog Uroborosa, podržalo je i Ministarstvo kulture i medija Crne Gore.


Printscreen: YouTube/RTV Budva

Zanimljiva književna avantura napisana je kao kraća forma, što govori u prilog tome da je autorka i te kako imala sluha za djecu koja žive u vremenu obasuta obiljem informacija, kazala je u svom tumačenju profesorica Zorica Joksimović.

"Tatjana Kuljača svoje likove veoma suptilno upušta u avanture traganja i putovanja, sa lijepo konstruisanom radnjom koja teče tokom zanimljivosti, a pritom ostavlja i jasne poruke iskazane kroz dijalog likova što daje i dimenizuju edukativnog karaktera ovom štivu. Da nas knjiga i veseli i brani, da je u njoj zadato ovo i ono vrijeme, da je štit od prolaznosti ovozemaljskog, od samoće i napuštenosti, od nasilja koje je sve prisutnije među mladima, a bogami i starima. Sofija i čuvari vremena zanimljiv je sadržaj namijenjen ne slučajno djeci na kojima svijet ostaje, kojima je zadato da budu u potrazi stranica kao oni koji otkrivaju tajne u knjizi vremena", istakla je Joksimović.

Publici se obratila i sama autorka koja je napomenula da je raduje to što je njen tekst podržan na konkursu Ministarstva kulture i medija 2022. godine.

"U radu koji sam posvetila pisanju za djecu uvijek mi je bilo neko nastojanje da nađu način da probude i da zadrže ono što je njihova magija. I kroz sve tri priče imamo ili pronalaženje lične snage, ili izlazak iz nekih životnih nedaća, pronalazak vjere u sebe i zadržavanje te vjere, pronalazak magije i čarolije koje su u stvari naši talenti koje vremenom zanemarimo i zaboravimo, a kada im se nekad vratimo procvjetamo na najljepši mogući način. Planiramo da obuhvatimo sve tri knjige u jednu trilogiju koja će biti objavljena u neko dogledno vrijeme. Posljednja knjiga biće objavljena u proširenom, ostale dvije u možda nekom skraćenom izdanju. Moja velika želja je da sve tri budu spakovane u jedne korice", kazala je Kuljača.

U predstavljanju knjige učestvovali su i urednica izdanja mr Natalija Đaletić i književnik i književni kritičar Veljko Veljović. Odlomke iz bajke čitalo je nekoliko učenika osnovne škole, među kojima i autorkina nepresušna inspiracija - ćerka Sofija i sin Ognjen.

Video snimak promocije možete pogledati na sljedećem linku:




M.S.