09-05-2022

(VIDEO) Održana radionica o podvodnoj kulturnoj baštini Budve i konceptu razvoja podvodnog kulturnog turizma

Završna BlueMed PLUS radionica "Razvoj podvodnog kulturnog turizma u Budvi, Road Map i akcioni plan kao rezultati BlueMed Plus Projekta" održana je danas u Hotelu Avala u Budvi.


Foto: Portal RTV Budva

Opština Budva je partner na projektu BlueMed PLUS, na kome je u saradnji sa Univerzitetom u Kalabriji, regionima Apulia (Italija), Tesalija (Grčka) konsultantskom agencijom Atlantis iz Grčke i Opštinom Valona (Albanija), kapitalizovala najvažnija iskustva, rezultate i vrijednosti projekta BlueMed koji je završen 2020.godine.

U okviru projekta BlueMed u tri zemlje Mediterana su otvoreni podvodni arheološki parkovi za ronioce i sa njima povezani muzeji na kopnu kao deo inovativne visoko tehnološke turisticke ponude podvodnog kulturnog turizma.


Foto: Portal RTV Budva

Na današnoj radionici predstavljena je podvodna kulturna baština opštine Budva, pravni okvir realizacije koncepta BlueMed projekta, kao i akcioni plan i plan upravljanja lokalitetom podvodne kulturne baštine otvorenim za turističke posete i povezanim muzejem.

Marko Carević, predsjednik Opštine Budva : Ponosan sam što naša opština postavlja kamen temeljac u Crnoj Gori kada je u pitanju podvodni kulturni turizam

“Kao što znate Budva je noseći stub turističke privrede Crne Gore, skoro četvrtina budžeta se puni iz našeg grada. Turistička privreda je izuzetno sezonalnog karaktera i već nekoliko godina unazad osjećamo da je u našoj ponudi nešto potrebno mijenjati, jer se mijenjaju i pejsaži, ali i navike gostiju, dolazi jedna sasvim nova generacija turista koja više nije zainteresovana samo i isključivo za ponudu koju im nudimo, a to su dobar provod i pješčane plaže, već žele da budu aktivno uključeni i u život lokalne zajednice, da je ispituju i istražuju. U zavisnosti od toga koliko smo spremni takve goste možemo i duže zadržati na našoj destinaciji. Upravo je oblast podvodnog kulturnog naslijeđa prepoznata kao zasebna oblast koja je u Crnoj Gori nedovoljno istražena i neiskorišćena. Ronilački turizam produžava sezonu što je od ogromnog značaja za našu privredu, ali i uvezuje regiju, upravo ove regije koje su se povezale na ovom projektu, a to su Italija, Grčka, Albanija i Crna Gora. Svjesni smo da je potrebno unaprijediti prije svega zakonodavni okvir, odrediti prioritete, učestvovati u stvaranju stručnog kadra koji bi se bavio podvodnom arheologijom, tako da, mi jesmo na samom početku.”, kazao je u Carević u uvodnom obraćanju, pozdravljajući učesnike današnje radionice.


Video: Portal RTV Budva

“Posebno mi je drago što je jedan od kamena temeljaca novog početkla u ovoj oblasti, u Crnoj Gori postavlja upravo Opština Budva, te se iskreno nadam da će upravo grad koji u kontinuitetu traje preko 2000 godina na obali Jadrana biti jedan od ključnih partenera budućih projekata iz ove oblasti, što je posebno važno ne samo sa aspekta očuvanja istorijskog podvodnog blaga već i očuvanja sjećanja i ponovnog povezivanja sa kolijevkom života , sa našim morem”, zaključio je Cerević.

Fabio Bruno, lider BlueMed Plus projekta sa Univerziteta Kalabrija: Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za razvoj održivog turizma

O ciljevima projekta i saradnji sa Opštinom Budva danas je govorio lider projekta BlueMed Plus Fabio Bruno.

“Ovaj projekat ima za cilj da podrži razvoj održivog turizma oslanjajući se na podizanje stepena svjesnosti o značaju podvodnog kulturnog naslijeđa. Projekat se zapravo nadovezuje na prethodni BlueMed projekat koji je izveden u saradnji između Italije,Grčke i Hrvatske i u kojem su već razvijene određene tehnologije koje će se koristiti u daljem projektu. Postigli smo da se aktivnosti prošire i na Crnu Goru, sa posebnim akcentom na Budvu jer smo svjesni da vaša zemlja obiluje podvodnim kulturnim naslijeđem. Na osnovu rezultata koji su postignuti sada zajednički dolazimo do nekih novih tehnologija i politika koje će pomoći opštini Budva da svojim posjetioicima i turistima pomogne da nauče da posmatraju i cijene to podvodno kulturološko naslijeđe”, kazao je Bruno u izjavi za naš portal.



“Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za razvoj održivog turizma zato što turisti koji praktikuju podvodni turizam mnogo više pažnje posvećuju ambijentu, pa će na taj način Opština Budva i Crna Gora moći da prošire turizam na period van sezone, jer ronioci koji istražuju podmorje počinju sa svojim aktivnostima već u martu i na taj način se mnogo više cijeni ambijent u kojem se nalaze”, zaključio je Bruno.

U ovom projektu osim Opštine Budva učestvuju određene italijenske regije sa kojima se naš grad povezuje u jednu cjelinu, turistički primamljivu. Tri druge strane koje su takođe započele projekat i podržavaju ga su Univerzitet u Kalbriji, regija Tesalija i Agencija Atlantis koja će proširiti strukturu pomažući ostalim učesnicima u projektu.

J.M.