23-11-2020

(VIDEO) Opština Budva nagradila mladog istraživača Lazara Đukovića

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović danas je ugostio mladog istraživača, Petrovčanina Lazara Đukovića, učenika SMŠ „Danilo Kiš“. On je nedavno dobio prestižnu globalnu nagradu, osvojivši drugo mjesto za zelene inovacije u takmičenju koje je organizovala „Action for Nature“.


Foto: Portal RTV Budva

Radović je Đukoviću uručio donaciju u iznosu od 1.500 eura, koju je opredijelila Opština Budva.

"Danas imam izuzetno zadovoljstvo da ugostim mog komšiju i druga, mladog gospodina Lazara Đukovića, našeg sugrađanina i nekoga ko je Crnu Goru i Budvu predstavio na jedan najbolji mogući način u cijelom svijetu", istakao je Radović.

Kako je naglasio, ove godine program proslave povodom Dana opštine Budva nije realizovan zbog pandemije korona virusa, pa je odlučeno da dio sredstava bude preusmjeren upravo Lazaru.



"Mi smo juče imali Dan opštine. S obzirom da smo uvijek organizovali svečane sjednice i za naše pobratime gradove, ove godine zbog situacije sa korona virusom to nismo radili, i negdje ideja je bila da jedan dio sredstava, zbog tog neorganizovanja tih kompletnih svečanosti preusmjerimo i pomognemo našem mladom naučniku, mogu slobodno reći i u perspektivi cijele Budve i Crne Gore", naveo je Radović ističući da je Lazar zavrijedio pažnju i domaće i međunarodne javnosti.

"Lazar je Crnu Goru i Budvu mapirao, mislim da je to treća ili četvrta evropska organizacija "Action for Nature", dobio je glavno priznanje jedini u Evropi i to je prva nagrada uopšte na Zapadnom Balkanu. I moram reći još jedan put da sam izrazito ponosan, da mi je velika čast i zadovoljstvo što sam Lazara danas primio i da su budućnost Budve i Crne Gore upravo ljudi kao što je Lazar. Mi kao lokalna uprava, nadam se i država, moramo da se više posvetimo svim mladim ljudima, a posebno programima koji se tiču ekologije samim tim održivog razvoja države Crne Gore i naše Budve", istakao je predsjednik lokalnog parlamenta.

Lazar Đuković se zahvalio predsjedniku Radoviću na novčanoj nagradi kao i svom Omladinskom klubu koji mu je, kako je kazao, pomogao oko same prijave za takmičenje.

"Moram reći da će mi ova nagrada tj. poklon od Opštine veoma značiti u budućim projektima na kojima radim, zato što većina njih iziskuje određena materijalna sredstva i trudiću se da u budućnosti i dalje promovišem svoj grad i svoju državu", poručio je Đuković dodajući da trenutno radi na projektu “Pametni grad”.



Podsjetimo, Lazar Đuković je jedan od sedamnaest mladih aktivista za životnu sredinu iz čitavog svijeta, kojeg je organizacija ,,Action for Nature(AFN)’’ nagradila titulom mladog internacionalnog "EkoHeroja". To je nagrada koja se dodjeljuje ekološki svjesnoj omladini, starosti od osam do 16 godina, za njihove kreativne inicijative namijenjene rješavanju kritičnih izazova u oblasti zaštite životne sredine.

Za svoj izvanredan projekat iz oblasti obnovljivih izvora energije, Lazar je osvojio drugo mjesto u kategoriji od 13 do 16 godina. Njemu je smetalo što su njegovi baba i đed koji žive u selu Ilino Brdo imali problema sa nedostatkom vode i stuje. Lazar je iskoristio svoje znanje da konstruiše kolektor solarne energije zahvaljujući kojem se sada električnom energijom napaja cijela kuća Đukovića, kao i nekoliko komšijskih kuća.



Pronalazak na koji je ponosan je i pumpa za vodu koja radi bez struje na principu pristiska i potiska. U njegovoj radionici u Petrovcu „kuva“ se veliki broj različitih izuma.

Odličan je učenik i sportista.


D.B./J.N.